ERP per branche

ERP voor MKB

ERP in MKB

ERP software voor MKB

ERP_MKB_ERP-Software-Selectie@2xDe ERP markt is een volwassen markt en bestaat al erg lang. De meeste bedrijven hebben dus ook al een ERP Systeem. Soms is dat nog een verouderd systeem met een DOS- of IBM AS400 userinterface of toch al een modernere versie met een grafische userinterface. Daarom zien we in de praktijk dat een ERP traject vaak een vervangingsproject is, en minder vaak dat een bedrijf ‘first-time-user’ van ERP is.

De zoektocht naar een nieuwe ERP Systeem is erg complex. Er zijn honderden ERP systemen, met elk hun sterke en zwakke punten. Welk ERP systeem past wel, en wel ERP Systeem past niet? Bedrijfsomvang en internationale aanwezigheid zijn belangrijke criteria. Een ERP Systeem voor een beursgenoteerde onderneming als Heineken of Philips die wereldwijd actief zijn is anders dan voor een productiebedrijf met 50 medewerkers.

Wat is ERP Software voor MKB

Gratis ERP-Informatiepakket

ERP informatiepakket
Vul hier je gegevens in:

  Er is een groot verschil tussen de ERP Systemen voor het MKB en de systemen voor grote Multinationals. De ERP Systemen voor het MKB sluiten goed aan bij de bedrijfsprocessen van de bedrijven binnen hun doelgroep. Waar je voor multinationals de ERP Systemen uitvoerig moet configureren en aanpassen aan de bedrijfsprocessen is de aansluiting van de processen bij ERP Software voor MKB veel beter.

  Grote multinationals stellen zwaardere eisen op het gebied van Finance. Ze hebben vestigingen over de hele wereld en moeten op elke locatie aan de plaatselijk geldende wet- en regelgeving voldoen. Daarnaast werken de diverse vestigingen vaak samen of hebben een onderlinge leverancier-klant relatie. Het telkens dubbel invoeren van verkooporder en inkooporders is hierbij niet wenselijk.

  Naast een passend ERP systeem hebben multinationals ook een ERP Leverancier nodig die wereldwijd aanwezig is, overal de lokale wet- en regelgeving kent en de juiste taal spreek. Het MKB stelt andere eisen aan een ERP Systeem en aan de ERP Leverancier. Binnen het MKB moeten ze juist branche-specifieke functionaliteit en de branche specifieke kennis bezitten.

  ERP Software voor MKB per branche

  ERP Software voor het MKB richt zich dus vaak op een specifieke branche of op bepaalde typen bedrijven. Een ERP leverancier voor het MKB heeft mensen in dienst die een specifieke branche begrijpen en er vaak zelf jaren in werkzaam zijn geweest. Zo zijn er ERP Systemen voor de bouw die precies aansluiten bij de manier van calculeren, en ondersteunen het uitvoer op locatie die we binnen de bouw veel terug zien. Voor projectmatig werkend bedrijven binnen het MKB zijn er ERP pakketten die sterk zijn op het gebied van Projectplanning en project management.

  MKB bedrijven de semi-proces industrie en food hebben qua ERP Systemen minder keus dan MKB bedrijven in de discrete productie. De eisen die de semi-proces industrie aan ERP Software stelt zijn erg streng en wijken op diverse gebieden erg af van andere branches. De meeste bedrijven hebben een eigen laboratorium waarin de de grondstoffen, tussenproducten, eindproducten en processen monitoren. Het ERP Systeem moet in dit geval dus een geïntegreerd LIMS (Laboratorium Informatie Management Systeem) hebben. Daarnaast is Traceability een absoluut Knockout criterium.

  ERP Software bij MKB implementeren

  Een ERP Implementatie binnen het ERP is ook anders dan bij grote multinationals. Bij een bedrijf met enkele gebruikers is er één ERP consultant die de complete implementatie begeleidt. De consultant kent het complete pakket en richt het samen met de gebruikers in. Er is vaak geen sprake van een projectmanager of stuurgroep.

  Bij grotere MKB bedrijven zien we in de praktijk dat er meer key-users betrokken zijn. Er is ook een interne projectleider die verantwoordelijk is voor het ERP project. Vanuit de ERP Leverancier worden meer consultants ingezet, bijvoorbeeld voor logistiek, voor finance, voor het maken van rapporten. Ook is er een Projectmanager die het project vanuit de ERP leverancier leidt.  Naast het projectteam is er een stuurgroep met zowel de interne als externe projectleider en waarin de beide directies, van de ERP Leverancier en de klant, zijn vertegenwoordigd.

  Meer informatie over ERP vindt u in het ERP Informatiepakket.