Welk ERP Systeem is het beste?

Een ERP Systeem is software voor het aansturen van uw bedrijfsprocessen. De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP systeem is opgebouwd uit verschillende modules.

Er is niet één beste ERP Systeem. Er zijn diverse Systemen met functionaliteiten die aansluiten bij de Branche. Daarnaast zijn sommige ERP Systemen geschikt voor MKB-bedrijven en andere weer voor grote internationals. Vul de funnel boven aan deze pagina in om een shortlist te ontvangen van de beste ERP Systemen voor jouw branche.

Betekenis ERP

Zoals gezegd staat de afkorting ERP voor Enterprise Resource Planning. ERP Software integreert alle bedrijfsprocessen vanuit een centrale database.

Het invoeren van ERP is een ingrijpende gebeurtenis voor een bedrijf en raakt bijna alle administratieve bedrijfsprocessen. Denk hierbij aan verkoopofferte- en verkooporder beheer, calculatie, planning, engineering, inkoop, werkvoorbereiding, productie en magazijnbeheer. Daarnaast zijn er diverse financiële processen die ERP ondersteunt, denk hierbij aan het facturatie proces, het verwerken van inkoopfacturen, crediteurenadministratie en de debiteurenadministratie.

De betekenis van ERP software voor een organisatie is dus erg groot omdat alle processen ermee kunnen worden ondersteund. Vanwege de centrale database hoeven gegevens maar eenmalig te worden ingevoerd. Dat verbetert de efficiency. Het is hierbij wel belangrijk dat de masterdata goed worden onderhouden. Want zonder goede masterdata kun je nooit volledig gebruik maken van de mogelijkheden van ERP.

Waarom een ERP systeem implementeren in 2023?

Er zijn vele redenen om over te stappen naar een nieuw ERP Systeem. Er zijn bedrijven die deel uitmaken van een holding. Bij dit type bedrijven zien we vaak dat het bedrijf een nieuwe ERP Systeem wordt opgelegd vanuit de moederorganisatie. Die wil de processen harmoniseren of ervoor zorgen dat alle dochterondernemingen vanuit één financieel systeem worden geconsolideerd.

Sommige van onze klanten geven aan dat het werken in Excel niet meer mogelijk is. Het beheersen van honderden Excel-files is erg complex en leidt tot veel fouten. Vaak is een organisatie te groot voor een IT-landschap bestaande uit losse Excel-applicaties. De werking is vaak niet gedocumenteerd en Excel dwingt vaak geen uniforme werkwijze af.

Bedrijven geven soms aan ook een kostenreductie door te willen voeren of willen efficiëntere processen. Papierloos werken is een van de meest gehoorde reden om over te stappen naar een nieuw ERP Pakket. Maar het meeste horen we dat onze klanten aangeven dat het oude ERP Systeem niet meer voldoet: het platform is niet modern, het ERP Systeem werkt niet op een tablet, de gebruikers kunnen niet vanuit thuis werken,  het systeem voorziet niet in de juiste management informatie en kan niet worden gekoppeld met andere applicaties.

In sommige situaties is onduidelijkheid over de strategie en toekomstplannen van de ERP leverancier, of zelfs de relatie met de ERP leverancier de reden om over te stappen naar een ander ERP Pakket. Dat zien we in de praktijk gelukkig minder vaak terugkomen.

Maar de meest gehoorde reden is dat bedrijven een verouderd systeem willen vervangen door een nieuw ERP systeem, gebaseerd op moderne technologie.

Top 10 adviezen voor een succesvol ERP project in 2023

Advies 1: Start met de toekomst visie van jouw bedrijf

   Waar staan we over 5 of over 10 jaar? Welke producten en diensten leveren we dan? In welke markten?

Advies 2: Welke processen en logistieke concepten zijn hiervoor nodig?

  Denk hierbij aan concepten zoals engineer-to-order of configure-to-order.

Advies 3: Maak capaciteit vrij van jouw beste mensen!

   Knelpunt nummer 1 bij elk ERP-project!

Advies 4: stel het toekomstig applicatielandschap op

  Hoe koppel je ERP aan andere applicaties? Wat doe je in welk systeem? Welke rol heeft ERP in dit landschap?

Advies 5: Stel concrete doelstellingen op voor de ERP leverancier en het projectteam en maak het meetbaar

   We bedoelen hiermee proces KPI’s zoals hoeveel orders er per medewerkers kunnen worden ingelegd? Het verminderen van fouten door overtype van gegeven met 75%

Advies 6: Beperkt de scope bij de implementatie en optimaliseer later

  Start met kleine scope en ga hiermee snel live. Tijdens de optimalisatie fase implementeer je de nice-to-haves.

Advies 7: Investeer in Change Management

   Een ERP Project is geen IT project. Het gaat over mensen die op een andere manier moeten gaan werken. 

Advies 8: Zorg voor voldoende budget en tijd

  In de praktijk kost een ERP Implementatie helaas altijd vaak tijd en geld dan initieel begroot. Houd hier rekening mee.

Advies 9: Zorg voor een actieve en betrokken project-sponsor!

Dit is essentieel voor een succesvol project.

Advies 10: Geen maatwerk en pas je aan aan de standaard processen

  Pas je processen aan, aan de best-practices en de processen van het nieuwe systeem. Accepteer alleen maatwerk als het een van de USP’s van jouw bedrijf is. Als het jouw key-proces betreft en je hierin het beste moet zijn is maatwerk te overwegen.

Hoe is ERP ontstaan?

Een ERP Systeem stuurt de bedrijfsprocessen aan. Sommige ERP Systemen richten zich op de logistieke processen en hebben geen eigen financiële module. Ze koppelen met pakketten zoals Accountview, Exact of Unit4. Maar het merendeel van de ERP Systemen heeft een geïntegreerde financiële module. Hierin zie je ook de ontstaansgeschiedenis van de ERP pakketten terug. Sommige ERP systemen zijn van een financiële applicatie doorgegroeid naar een volledig ERP Systeem. Andere ERP Systemen zijn vanuit een logistieke invalshoek ontwikkeld.

De voorlopers van ERP zijn ontstaan in de jaren ’60. De eerste MRP I systemen zijn toen ontwikkeld op basis van de logistieke inzichten uit de jaren ’50. MRP I staat voor Material Requirement Planning. De formule van Camp, de Economic Order Quantity, veiligheidsvoorraden en het bestelniveau zijn de basis voor de systemen van toen. De focus lag op de materiaalvoorziening. Aan de MRP I systemen werd ook de dimensie capaciteit toegevoegd. Niet alleen de aanwezigheid van voldoende materiaal bepaalt of een product gemaakt kan worden. Ook de mensen en machines moeten voldoende capaciteit hebben. De systemen voor het plannen van zowel het materiaal, maar ook de mensen en machines noemen we MRP II. MRP II staat voor Manufacturing Resource Planning. Dit is met name op productie gericht.

ERP Informatiepakket: het implementeren van een nieuw ERP Systeem

Het selecteren en implementeren van een ERP Systeem is complex. Een bedrijf bouwt weinig ervaring op omdat het een project is dat je, als het goed is, maar eens in de 10 á 15 jaar doet. De kosten van een ERP Systeem zijn hoog. En het is een project dat de medewerkers veel tijd kost. En uitgerekend jouw beste medewerkers, die toch al druk bezet zijn, zijn betrokken bij het project.

Daarom is het verstandig om het project goed voor te bereiden. Een uitgebreide voorstudie is erg belangrijk. Zorg dat je weet wat je met het ERP Pakket wil bereiken. Deze uitgangspunten zijn de basis voor het project.

In het informatiepakket hebben we onder andere een checklijst opgesteld die je kan gebruiken bij jou ERP traject.

Gratis ERP informatiepakket met shortlist

Meer informatie over ERP Systemen en het selecteren van een nieuw ERP systeem vind je in het gratis ERP-informatiepakket. Wij zijn graag van dienst. Vandaar wij voor bedrijven die aan de vooravond van ERP vernieuwing staan graag het gratis ERP Informatiepakket aanbieden inclusief een gratis shortlist.

Gratis ERP-Informatiepakket aanvragen