ERP

ERP Leveranciers

Het ERP systeem is belangrijker dan de ERP leverancier….

Een internationale setting zonder meerdere valuta’s en BTW-regimes, een projectorganisatie zonder projectplanning, een productiebedrijf zonder stuklijsten? Bederfelijke goederen zonder houdbaarheidsdata? Dit zijn allemaal voorbeelden van Knock Out criteria voor bepaalde bedrijven. Daarom speelt de functionaliteit van het ERP Systeem een zeer belangrijke rol in een selectietraject. Kijk niet direct naar referenties maar start bij de functionaliteit. Bepaal eerst wat u nodig heeft en baseer hierop de gewenste functionaliteit van het toekomstige systeem. Dat zal ook elke goede ERP leverancier tegen u zeggen.

… maar de ERP-leverancier bepaalt het succes van de implementatie!

Maar wanneer de ERP leverancier geen kennis van de business heeft, een slechte implementatiemethodiek hanteert, ondeskundige of onervaren consultants of projectmanagers inzet wordt het project geen succes. Nadat er een selectie is gemaakt van passende systemen, kijk dan goed naar de leverancier en het projectteam van consultants. Want die bepalen samen met u het succes van uw ERP-Project. Referentiebezoeken zijn hierbij erg nuttig.

De ERP-leveranciers in 2021

 

 

Er zijn in Nederland tientallen ERP software ontwikkelaars en ERP implementatiepartijen. De systemen en leveranciers zijn op verschillende manieren in te delen. Een daarvan vormen de bedrijfsomvang en het internationale dimensie.

Gratis ERP-Informatiepakket

ERP informatiepakket
Vul hier je gegevens in:

  Complexere internationale organisaties

  Leveranciers zoals SAP, Microsoft, Infor, IFS, Oracle en IFS focussen zich op de grotere ondernemingen. Zij bieden uitgebreide functionaliteit voor multi company / multi site en verschillende talen. Ze kunnen omgaan met meerdere financiële bedrijven en wetgevingen, en grote aantallen gebruikers in een internationale setting.

  Doelgroep MKB

  Een aantal Nederlandse ERP leveranciers, maar ook enkele internationale leveranciers, richt zich vooral op het MKB. Dit zijn partijen zoals Afas, Exact, Bemet, Isah, Ridder, Macroscoop en SAP met Business One. Ook Microsoft, QAD en Infor zien we hier soms terug. We zien hier ook een consolidatie plaatsvinden. Zo is Unit4 overgenomen door Exact en zijn Ridder, Plan-de-CAMpagne (Bemet) en Trimergo overgenomen door een nieuwe toetreder op de Nederlandse martk: ECI.

  Kleine bedrijven

  Ondanks dat er de laatste jaren vele partijen zijn overgenomen en ERP Leveranciers zich meer en meer richten op grotere bedrijven, zien we in Nederland toch nog een groot aantal partijen met oplossingen voor kleine bedrijven. Accountview, MKG, Mamut, Syntess en Twinfield zijn hier voorbeelden van. Deze software heeft vaak een aantrekkelijk propositie voor een beperkt aantal gebruikers.  Daarmee is het goedkoper en eenvoudiger te implementeren dan complexe ERP Systemen voor Multi-nationals.

  Het directe en indirecte kanaal

  We zien leveranciers die naast de ontwikkeling van hun systeem ook zelf de verkoop en implementatie verzorgen. We noemen dit de “directe” benadering. Vooral bij de kleinere partijen komen we dit tegen. Veel leveranciers werken met partners, die zich hebben gespecialiseerd in een bepaald aantal branches en daar verkopen, implementeren en onderhouden. Dit is het “indirecte model”. Bijvoorbeeld SAP hanteert voor de zeer grote bedrijven het directe model en voor de rest het indirecte model. Microsoft hanteert in de basis het indirecte model; dat geldt ook voor Exact. Sommige partners hebben zelf aanvullende functionaliteit ontwikkeld, die gericht is op hun doelgroepen. Deze wordt veelal slechts door hen geïmplementeerd.

  Criteria voor een goede leverancier

  We noemen hier een aantal criteria die u bij de leveranciersselectie kunt hanteren:

  • Spreekt uw taal en snapt uw type bedrijf
  • Past qua cultuur bij uw organisatie
  • Is actief in uw branche en heeft hierin voldoende tevreden klanten
  • Biedt een op uw branche passende ERP-oplossing
  • Is (al geruime tijd) bedrijfseconomisch gezond
  • Is in staat de juist gekwalificeerde mensen te leveren
  • Heeft een goede en duidelijke implementatieaanpak
  • Neemt uw doelstellingen als leidraad
  • Is gericht op het realiseren van een oplossing in plaats van op het leveren van software

  De ERP-systemen

  We hebben nu kort enkele leveranciers toegelicht. Voor meer informatie over de ERP Systemen zelf kunt u terecht op de pagina ERP Systemen. Hier vindt u diverse ERP systemen die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt.