ERP

ERP Systeem

ERP Systeem

ERP Systeem

Een ERP Systeem is software voor het aansturen van bedrijfsprocessen. De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP systeem is opgebouwd uit verschillende modules. Sommige ERP Systemen richten zich op de logistieke processen en hebben geen eigen financiële module. Ze koppelen met pakketten zoals Accountview, Exact of Unit4. Maar het merendeel van de ERP Systemen heeft een geïntegreerde financiële module.

Hierin zie je ook de ontstaansgeschiedenis van de ERP pakketten terug. Sommige ERP systemen zijn van een financiële applicatie doorgegroeid naar een volledig ERP Systeem. Andere ERP Systemen zijn vanuit een logistieke invalshoek ontwikkeld.

De voorlopers van ERP zijn ontstaan in de jaren ’60. De eerste MRP I systemen zijn toen ontwikkeld op basis van de logistieke inzichten uit de jaren ’50. De formule van Camp, de Economic Order Quantity, veiligheidsvoorraden en het bestelniveau zijn de basis voor de systemen van toen. De focus lag op de materiaalvoorziening. Aan de MRP I systemen werd ook de dimensie capaciteit toegevoegd. Niet alleen de aanwezigheid van voldoende materiaal bepaalt of een product gemaakt kan worden. Ook de mensen en machines moeten voldoende capaciteit hebben. De systemen waarin zowel het materiaal, maar ook de mensen en machines worden gepland worden MRP II genoemd.

Betekenis ERP Systeem

Het invoeren van ERP is een ingrijpende gebeurtenis voor een bedrijf. Een ERP systeem raakt bijna alle administratieve bedrijfsprocessen. Denk hierbij aan verkoopofferte- en verkooporder beheer, calculatie, planning, engineering, inkoop, werkvoorbereiding, productie en magazijnbeheer. Daarnaast zijn er diverse financiële processen die door ERP worden ondersteund, denk hierbij aan het facturatie proces, het verwerken van inkoopfacturen, crediteurenadministratie en de debiteurenadministratie.

De betekenis van een ERP systeem voor een organisatie kan dus erg groot zijn omdat alle processen ermee kunnen worden ondersteund.

Gratis ERP-Informatiepakket

ERP informatiepakket
Vul hier je gegevens in:

  Waarom een ERP Systeem implementeren?

  Er zijn vele redenen om over te stappen naar een nieuw ERP Systeem. Er zijn bedrijven die deel uitmaken van een holding. Bij dit type bedrijven zien we vaak dat het bedrijf een nieuwe ERP Systeem wordt opgelegd vanuit de moederorganisatie. Die wil de processen harmoniseren of ervoor zorgen dat alle dochterondernemingen vanuit één financieel systeem worden geconsolideerd.

  Sommige van onze klanten geven aan dat het werken in Excel niet meer mogelijk is. Het beheersen van honderden Excel-files is te complex geworden en er worden te veel fouten gemaakt. De organisatie is te groot geworden voor een IT-landschap bestaande uit losse Excel-applicaties.

  Bedrijven geven soms aan ook een kostenreductie door te willen voeren of willen efficiëntere processen. Papierloos werken is een van de meest gehoorde reden om over te stappen naar een nieuw ERP Pakket. Maar het meeste horen we dat onze klanten aangeven dat het oude ERP Systeem niet meer voldoet: het platform is niet modern, het ERP Systeem werkt niet op een tablet, de gebruikers kunnen niet vanuit thuis werken,  het systeem voorziet niet in de juiste management informatie en kan niet worden gekoppeld met andere applicaties.

  In sommige situaties is onduidelijkheid over de strategie en toekomstplannen van de leverancier, of zelfs de relatie met de leverancier de reden om over te stappen naar een ander ERP Pakket. Dat zien we in de praktijk gelukkig minder vaak terugkomen.

  Informatiepakket over het ERP Systeem

  Het selecteren en implementeren van een ERP Systeem is complex. Een bedrijf bouwt weinig ervaring op omdat het een project is dat u, als het goed is, maar eens in de 10 á 15 jaar doet. De kosten van een ERP Systeem zijn hoog. En het is een project dat de medewerkers veel tijd kost. En uitgerekend uw beste medewerkers, die toch al druk bezet zijn, zijn betrokken bij het project.

  Daarom is het verstandig om het project goed voor te bereiden. Een uitgebreide voorstudie is erg belangrijk. Zorg dat u weet wat u met het ERP Pakket wil bereiken. Deze uitgangspunten zijn de basis voor het project.

  In het informatiepakket hebben onder andere een checklijst opgesteld die u kunt gebruiken bij uw ERP traject. Hier kunt u uw ERP informatiepakket aanvragen.