ERP

ERP Systeem

ERP Systeem

ERP Systeem

Een ERP Systeem is software voor het aansturen van uw bedrijfsprocessen. De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP systeem is opgebouwd uit verschillende modules.

Betekenis ERP

Het invoeren van ERP is een ingrijpende gebeurtenis voor een bedrijf en raakt bijna alle administratieve bedrijfsprocessen. Denk hierbij aan verkoopofferte- en verkooporder beheer, calculatie, planning, engineering, inkoop, werkvoorbereiding, productie en magazijnbeheer. Daarnaast zijn er diverse financiële processen die ERP ondersteunt, denk hierbij aan het facturatie proces, het verwerken van inkoopfacturen, crediteurenadministratie en de debiteurenadministratie.

De betekenis van ERP software voor een organisatie kan dus erg groot zijn omdat alle processen ermee kunnen worden ondersteund.

Gratis ERP-Informatiepakket

ERP informatiepakket
Vul hier je gegevens in:

  Waarom een ERP systeem implementeren in 2021?

  Er zijn vele redenen om over te stappen naar een nieuw ERP Systeem. Er zijn bedrijven die deel uitmaken van een holding. Bij dit type bedrijven zien we vaak dat het bedrijf een nieuwe ERP Systeem wordt opgelegd vanuit de moederorganisatie. Die wil de processen harmoniseren of ervoor zorgen dat alle dochterondernemingen vanuit één financieel systeem worden geconsolideerd.

  Sommige van onze klanten geven aan dat het werken in Excel niet meer mogelijk is. Het beheersen van honderden Excel-files is erg complex en leidt tot veel fouten. Vaak is een organisatie te groot voor een IT-landschap bestaande uit losse Excel-applicaties. De werking is vaak niet gedocumenteerd en Excel dwingt vaak geen uniforme werkwijze af.

  Bedrijven geven soms aan ook een kostenreductie door te willen voeren of willen efficiëntere processen. Papierloos werken is een van de meest gehoorde reden om over te stappen naar een nieuw ERP Pakket. Maar het meeste horen we dat onze klanten aangeven dat het oude ERP Systeem niet meer voldoet: het platform is niet modern, het ERP Systeem werkt niet op een tablet, de gebruikers kunnen niet vanuit thuis werken,  het systeem voorziet niet in de juiste management informatie en kan niet worden gekoppeld met andere applicaties.

  In sommige situaties is onduidelijkheid over de strategie en toekomstplannen van de ERP leverancier, of zelfs de relatie met de ERP leverancier de reden om over te stappen naar een ander ERP Pakket. Dat zien we in de praktijk gelukkig minder vaak terugkomen.

  Maar de meest gehoorde reden is dat bedrijven een verouderd systeem willen vervangen door een nieuw ERP systeem, gebaseerd op moderne technologie.

  Top 10 adviezen voor een succesvol ERP project in 2021!

  Advies 1: Start met de toekomst visie van uw bedrijf

     Waar staan we over 5 of over 10 jaar? Welke producten en diensten leveren we dan? In welke markten?

  Advies 2: Welke processen en logistieke concepten zijn hiervoor nodig?

    Denk hierbij aan concepten zoals engineer-to-order of configure-to-order.

  Advies 3: Maak capaciteit vrij van uw beste mensen!

     Knelpunt nummer 1 bij elk ERP-project!

  Advies 4: stel uw toekomstig applicatielandschap op

    Hoe koppel je ERP aan andere applicaties? Wat doe je in welk systeem? Welke rol heeft ERP in dit landschap?

  Advies 5: Stel concrete doelstellingen op voor de ERP leverancier en het projectteam en maak het meetbaar

     We bedoelen hiermee proces KPI’s zoals hoeveel orders er per medewerkers kunnen worden ingelegd? Het verminderen van fouten door overtype van gegeven met 75%

  Advies 6: Beperkt de scope bij de implementatie en optimaliseer later

    Start met kleine scope en ga hiermee snel live. Tijdens de optimalisatie fase implementeert u de nice-to-haves.

  Advies 7: Investeer in Change Management

     Een ERP Project is geen IT project. Het gaat over mensen die op een andere manier moeten gaan werken. 

  Advies 8: Zorg voor voldoende budget en tijd

    In de praktijk kost een ERP Implementatie helaas altijd vaak tijd en geld dan initieel begroot. Houd hier rekening mee.

  Advies 9: Zorg voor een actieve en betrokken project-sponsor!

  Dit is essentieel voor een succesvol project.

  Advies 10: Geen maatwerk en pas u aan aan de standaard processen

    Pas u processen aan, aan de best-practices en de processen van het nieuwe systeem. Accepteer alleen maatwerk als het een van de USP’s van uw bedrijf is. Als het uw key-proces betreft en u hierin het beste moet zijn is maatwerk te overwegen.

  Wat is een ERP Systeem?

  Een ERP Systeem stuurt de bedrijfsprocessen aan. Sommige ERP Systemen richten zich op de logistieke processen en hebben geen eigen financiële module. Ze koppelen met pakketten zoals Accountview, Exact of Unit4. Maar het merendeel van de ERP Systemen heeft een geïntegreerde financiële module.

  Hierin zie je ook de ontstaansgeschiedenis van de ERP pakketten terug. Sommige ERP systemen zijn van een financiële applicatie doorgegroeid naar een volledig ERP Systeem. Andere ERP Systemen zijn vanuit een logistieke invalshoek ontwikkeld.

  De voorlopers van ERP zijn ontstaan in de jaren ’60. De eerste MRP I systemen zijn toen ontwikkeld op basis van de logistieke inzichten uit de jaren ’50. De formule van Camp, de Economic Order Quantity, veiligheidsvoorraden en het bestelniveau zijn de basis voor de systemen van toen. De focus lag op de materiaalvoorziening. Aan de MRP I systemen werd ook de dimensie capaciteit toegevoegd. Niet alleen de aanwezigheid van voldoende materiaal bepaalt of een product gemaakt kan worden. Ook de mensen en machines moeten voldoende capaciteit hebben. De systemen voor het plannen van zowel het materiaal, maar ook de mensen en machines noemen we MRP II. Dit is met name op productie gericht.

  Informatiepakket: het implementeren van een nieuw ERP Systeem

  Het selecteren en implementeren van een ERP Systeem is complex. Een bedrijf bouwt weinig ervaring op omdat het een project is dat u, als het goed is, maar eens in de 10 á 15 jaar doet. De kosten van een ERP Systeem zijn hoog. En het is een project dat de medewerkers veel tijd kost. En uitgerekend uw beste medewerkers, die toch al druk bezet zijn, zijn betrokken bij het project.

  Daarom is het verstandig om het project goed voor te bereiden. Een uitgebreide voorstudie is erg belangrijk. Zorg dat u weet wat u met het ERP Pakket wil bereiken. Deze uitgangspunten zijn de basis voor het project.

  In het informatiepakket hebben onder andere een checklijst opgesteld die u kunt gebruiken bij uw ERP traject. Hier kunt u uw ERP informatiepakket aanvragen.