ERP

Kosten ERP Systeem

Hoeveel kost een ERP Systeem?

Kosten ERP Systeem: Hoeveel kost een ERP Systeem? Dat is een lastig te beantwoorden vraag omdat dat van vele factoren afhankelijk is. Wat dat betreft is de vraag vergelijkbaar met de vraag: Hoeveel kost een huis? Je kunt een vrijstaand huis kopen Utrecht, een rijtjeshuis in Zeeland , een grachtenpand in het centrum van Amsterdam of een woonboerderij op het platteland. De kosten zijn dus van diverse factoren afhankelijk. Dat geldt ook voor de kosten van een ERP-Systeem. De kosten van ERP zijn ook van vele factoren afhankelijk. Hiermee is de vraag “Hoeveel kost een ERP-Systeem?” lastig te beantwoorden.

Toch kun je wel een indicatie afgeven hoeveel een ERP systeem kost. De kosten zijn namelijk opgebouwd uit diverse kostencomponenten.

Aanschaf van software

De kosten van de ERP software bestaan grotendeels uit de kosten voor algemene basis functionaliteit. Dat is vaak exclusief de financiële module indien deze door een externe partij wordt geleverd. Naast de basis functionaliteit worden vaak extra modules aangeboden. In sommige gevallen is het totaal van alle modules zelfs duurder dan de basis software.

De kosten van aanschaf worden daarnaast mede bepaald voor het aantal users. Sommige ERP Leveranciers hanteren hierbij Named Users (gebruikers op naam) en andere gebruiken Concurrent users (gelijktijdige users).

Gratis ERP-Informatiepakket

ERP informatiepakket
Vul hier je gegevens in:

  Kosten ERP Systeem | On-Premise

  Indien software wordt aangeschaft en op een server bij het bedrijf wordt geïnstalleerd spreken we van een on-premise situatie. Bij de aanschaf van een nieuw ERP Systeem is er ook vaak sprake van een vernieuwing of upgrade van de bestaande server.

  • Aanschaf van de ERP Software
  • Aanschaf van extra modules en add-ons
  • Aanschaf voor database licenties
  • Upgrade of vernieuwing van servers en/of werkstations
  • Dienstverlening ERP Leverancier:
   • Project management
   • Consultancy
   • Maatwerk
  • Terugkerende kosten:
   • Onderhoud op de software t.b.v nieuwe release en upgrades
   • Helpdesk en support
   • Opleidingen voor nieuwe medewerkers

  ERP Gebruikers

  De kosten van ERP zijn ook afhankelijk van het aantal gebruikers. Hierin zien we het onderscheid tussen named en concurrent users. Named users zijn op naam gestelde gebruikers. Vaak kunnen ze de applicatie ook meerdere keren open hebben staan, zonder dat dat extra licenties kost.

  Concurrent users zijn gelijktijdige gebruikers. De medewerkers kunnen inloggen in het ERP systeem tot alle licenties in gebruik zijn. Hierin zie je meestal wel een verbijzondring in type users. Full users kunnen, mits geautoriseerd, van het volledige systeem gebruik maken. Light users hebben vaak alleen leesrechten of kunnen alleen bepaalde transacties, zoals goederenontvangst, uitvoeren.

  Kosten van maatwerk in ERP

  Het is verstandig om maatwerk indien mogelijk te voorkomen. Maar soms wordt er toch voor maatwerk gekozen. De kosten van maatwerk bestaan uit het specificeren van de oplossing en het ontwikkelen, testen en trainen. Daarnaast moet er budget worden gereserveerd voor onderhoud op maatwerk. Zeker in geval van een software upgrade van het ERP Systeem.

  Onderhoudskosten van ERP

  De meeste bedrijven kiezen ervoor om een onderhoudscontract af te sluiten bij de aanschaf van een ERP Systeem. Een onderhoudscontract geeft meestal recht op nieuwe releases van de ERP Software. De uren die een leverancier nodig heeft voor het implementatie van de nieuwe release vallen meestal niet binnen het onderhoudscontract. Daarnaast kunnen klanten met een onderhoudscontract gebruikmaken van de servicedesk van de ERP Leverancier in geval van vragen of problemen. Er is soms zelf sprake van responsetijden bij het beantwoorden van vragen of oplossen van problemen.

  Cloud ERP in abonnementsvorm

  ERP uit de Cloud heeft ertoe geleid dat software minder vaak wordt aangeschaft. De aanschaf heeft plaats gemaakt voor een abonnement. Een abonnement wordt vaak in jaarcontracten afgenomen. Het voorbeeld van een ERP Cloud oplossing is dat je geen eigen server nodig hebt.

  ERP Informatiepakket: Kosten van ERP   

  Meer informatie over de kosten van een ERP Systeem vindt u in het gratis ERP Informatiepakket. Hierin vindt u een veel informatie over de kosten van ERP, hoe de prijs is opgebouwd en enkele vuistregels met betrekking tot de prijs en kosten van ERP.