ERP in de Cloud

We zien dat steeds meer ERP Systemen via de cloud beschikbaar komen. We merken dat het begrip ‘In de Cloud’ nog op verschillende manieren wordt uitgelegd. Hierbij de verschillende vormen die we in de markt tegenkomen.

On Premise

Dat betekent dat je de software op een server installeert die fysiek op het bedrijf aanwezig is. Soms wordt de software geleased maar meestal aangeschaft. In deze situatie heb je vaak een systeembeheerder die de server onderhoud.

Hosted ofwel Iaas (Infrastructure as a service)

Wanneer bedrijven geen eigen server in huis hebben maar een server of serverruimte bij een externe partij huren wordt dat hosting of Iaas genoemd. Het voordeel is dat je geen systeembeheerder nodig hebt. Via een VPN verbinding heb je dan toegang tot de server. Hierop kan ook een ERP Systeem draaien.

Indien bedrijven een private-cloud willen, wordt dat vaak op deze manier ingericht

Cloud ofwel Saas (Software as a service)

Zodra je de software met elke browser kunt benaderen vanuit een voor iedereen bereikbaar internetadres wordt dat uit de cloud genoemd. Voorbeelden hiervan zijn Gmail en Hotmail. Je kunt naar de site gaan en een account aanmaken. Vervolgens kan je met elk device de dienst gebruiken.

Ook ERP systemen kennen deze vorm van service. Enkele voorbeelden hiervan zij Exact Online, Microsoft Dynamics 365, Netsuite en SAP Business ByDesign. Deze systemen kun je in een abonnementsvorm afnemen en direct gebruiken.

Het is niet eenvoudig voor de ERP Leveranciers om hun product ‘ready for the Cloud’ te maken. Het systeem moet ‘Multi-tenant’ zijn. Dat betekent dat meerdere ‘huurders’ van de software gebruik kunnen maken, maar wel dat de data gescheiden is. Daarnaast moet er enige flexibiliteit in het systeem aanwezig zijn om toch kleine maatwerk aanpassingen door te voeren.

Een andere aanpassingen die de leveranciers moeten doen is het wijzigen van het verdienmodel. Waarbij de software voorheen werd aangeschaft heb je nu een maandelijkse abonnementsfee.