ERP Optimalisatie en onderhoud

ERP Optimalisatie en onderhoud zijn helaas onderwerpen die vaak weinig aandacht krijgen. Terwijl bedrijven en hun processen steeds aan verandering onderhevig zijn. Personen krijgen nieuwe functies of verlaten het bedrijf; nieuwe medewerkers nemen taken over. We zien vaak dat het kennisniveau en de kern van het ICT-systeem onvoldoende zijn meegegroeid met de gewijzigde processen en procedures en rolverdelingen binnen het bedrijf. Om toch de benodigde informatie uit het systeem te halen, worden in de loop der tijd lapmiddelen gezocht. Denk aan het uitbundige gebruik van Excel. Dit vergroot de complexiteit, vermindert het overzicht en is nadelig voor de onderhoudbaarheid. Sluipenderwijs wordt er gezaagd aan de fundamenten van het met veel moeite gekozen ERP Systeem.

Het is van groot belang dat het “onderhoud” en de optimalisering van het ERP Systeem goed wordt gemanaged. Daarvoor zal budget moeten zijn. Met veel moeite en voor veel geld is het systeem ooit ingevoerd. Om te voorkomen dat men dit na een aantal jaren opnieuw moet doen, is het zaak om de aandacht niet te laten verslappen. Stel jezelf regelmatig de vraag: welke wijzigingen hebben in ons proces plaatsgevonden en waar moeten we onze ERP-ondersteuning aanpassen.

ERP en Continuous Improvement

Enkele belangrijke zaken om het maximale uit het ERP-systeem te halen:

  • Investeer in training en opleiding van jouw medewerkers op ERP-gebied
  • Zorg dat er jaarlijks een ERP-consultant van de leverancier een paar dagen langs komt voor een verbeteranalyse
  • Zorg dat de nieuwste update worden geïnstalleerd
  • Maak budget vrij voor de bovenstaande zaken!!!

Wanneer je staat voor de selectie van een nieuw ERP systeem, is het dus zaak om na te gaan welke ruimte het ERP systeem je in de toekomst hiertoe zal bieden. Maar ook: in welke mate de ERP leverancier / implementatiepartner in staat is om met jullue mee te denken. Dit alles zal er toe bijdragen dat het rendement op jouw investering gedurende vele jaren gegarandeerd blijft.

Gratis ERP informatiepakket

Meer informatie over ERP Systemen en het selecteren van een nieuw ERP systeem vind je in het gratis ERP-informatiepakket. Wij zijn jou graag van dienst. Vandaar wij voor bedrijven die aan de vooravond van ERP vernieuwing staan graag het gratis ERP Informatiepakket aanbieden.

Gratis ERP-informatiepakket aanvragen