Hoe kun je een ERP systeem kiezen?

Vrijwel ieder bedrijf dat groeit, komt op een gegeven moment voor de vraag te staan of men nog wel efficiënt werkt. De belangrijkste vraag is of efficiënt werken een kostenbesparing en besparing van tijd teweeg kan brengen? In veel gevallen is dit namelijk zo. Efficiënter werken houdt in dat je sneller bent en dat je minder tijd kwijt bent aan tijdrovende werkzaamheden. Efficiënt werken betekent meestal ook dat je automatiseert. Je zal ongetwijfeld doorhebben, dat dit een grote impact kan hebben op de gehele organisatie. De belangrijkste keuze die je moet maken, is de vraag beantwoorden welk ERP systeem te kiezen?

Waarom moet je uit ERP systemen kiezen?

Misschien dat je de voorraadbeheer en financiële administratie nog redelijk succesvol via een spreadsheet doet? Eigenlijk is dit alleen nog mogelijk als je een eenmanszaak hebt. Zowel kleine als grote bedrijven hebben al snel behoefte aan een ERP systeem. Dit is een softwaresysteem waarbij een centrale database de basis is. Iedere afdeling vult deze database met gegevens die nodig zijn. Een groot voordeel hiervan, is dat bijvoorbeeld klantgegevens maar eenmaal ingevoerd hoeven te worden. De verkoopafdeling zet klantgegevens in het systeem en uiteindelijk gebruikt ook de facturatie dezelfde gegevens om de factuur op te maken. Gegevens hoeven niet dubbel op meerdere afdelingen te worden ingevoerd. Hiermee voorkom je foutieve invoer en onnodige werkzaamheden.

Heb je voor het kiezen van een ERP systeem advies nodig?

Je zal begrijpen dat het invoeren van een ERP systeem grote gevolgen heeft voor de organisatie en alle medewerkers. Je moet dit zeer serieus nemen en een plan van aanpak opstellen. Ook moet er uitgebreid getest worden en desnoods moeten het oude en nieuwe systeem een tijdje naast elkaar lopen. Bij een ERP systeem kiezen is advies van experts geen overbodige luxe. Je kiest immers niet dagelijks een ERP systeem? Vraag daarom nog voordat je start met het proces, een gratis ERP informatiepakket aan bij ERP-Selectie. Hierin vind je meer dan voldoende informatie om je grondig voor te bereiden.