Veelgestelde vragen
De onafhankelijke experts van erp-selectie.nl geven antwoord op al jouw vragen over de selectie, implementatie en optimalisatie van ERP Systemen. We hebben vele jaren ervaring in de ERP branche en zullen alle vragen vertrouwelijk behandelen. Dit doen wij in samenwerking met de leveranciers waardoor het voor jou zonder verplichtingen en kosten is. Ook zullen jouw gegevens niet zonder toestemming aan derden worden verstrekt; je zult dus niet ongevraagd door verschillende adviseurs of leveranciers worden gebeld, jouw vraag zal door één van de ERP-Selectie experts worden beantwoord.
Mocht je een vraag over ERP of ERP leveranciers hebben stuur dan een mail naar info@erp-selectie.nl, we helpen graag.
Wat betekent de afkorting ERP?
ERP staat voor Enterprise Resource Planning
Hoeveel ERP Systemen zijn er?
Er zijn in Nederland meer dan 200 ERP Systemen beschikbaar. Vind hier ons overzicht.
Wat is ERP?
Een ERP systeem is een integraal bedrijfsinformatiesysteem. Download ons informatiepakket voor alles wat je moet weten over ERP, of lees hier alvast meer informatie.
Hoe lang duurt een ERP Implementatie?
Een veel gestelde vraag is hoe lang een ERP Implementatie duurt. Voor kleine bedrijven, die volledig met de standaard functionaliteit kunnen werken, waar weinig hoeft te worden getraind en er een zeer beperkte datamigratie nodig is kan men binnen een paar maanden een implementatie afronden.
Voor bedrijven in het MKB duurt een gemiddelde implementatie rond de 9 – 10 maanden.
Voor grotere bedrijven in een internationale setting duren implementaties vaak langer. Meestal zet men een centrale kernel neer die in verschillende fases wordt uitgerold naar de betrokken vestigingen. Dan duurt een implementatie al snel meerdere jaren.
Maakt het uit op welke datum een ERP-project live gaat?
Bedrijven willen vaak op 1 januari gebruik gaan maken van het nieuwe systeem. Dan kan met het lopende jaar afsluiten in het oude systeem en op 1 januari beginnen met een schone lei.
In de meeste trajecten zien we dat gekozen wordt voor een andere Go-live datum. Dat komt soms doordat dat planning technisch beter uitkomt. Sommige bedrijven hebben een gebroken boekjaar en willen graag in juni of juli live gaan. En heel vaak wordt er een planning gemaakt en wil men zo snel mogelijk live, en als de planning uitkomt op 1 november, dan wordt de Go-live niet 2 maanden doorgeschoven om op 1 januari uit te komen.
Samengevat maakt het niet op op welke datum een ERP Systeem live gaat, zolang het maar aan het einde van de maand is.
Hoeveel kost een ERP Systeem?
De kosten zijn erg afhankelijk van de omvang en het licentiemodel. Een Cloud licentie kan tussen de 150 en 1500 euro per persoon per jaar kosten. En de aanschaf kan van 1500 euro tot een veelvoud hiervan per gebruiker kosten. Dat is afhankelijk van de functionaliteit. Jaarlijks onderhoud bij aanschaf kan tussen de 10% en 25% variëren. De kosten van de implementatie zijn afhankelijk van de omvangen hoeveel u zelf kunt doen.
Is een ERP Systeem duur?
Een ERP Systeem is duur als je niet volledig gebruik maakt van de mogelijkheden van het systeem. Als je een vrachtwagen koopt en deze bijna leeg laat rondrijden is het een dure vrachtwagen. Als deze altijd vol beladen is kunt u er geld mee verdienen. Dat geldt ook voor ERP.
Hoeveel kost een ERP Systeem per gebruiker?
Dat is afhankelijk van de modules die nodig zijn. Verder is er een verschil tussen een abonnement met maandelijkse kosten ten opzichten van een ERP Systeem dat je initieel aanschaft en jaarlijks onderhoud betaald.
Er zijn systemen waar je tussen de 10 à 20 euro per maand voor een user betaalt om bijvoorbeeld gewerkte uren te registreren. En er zijn systemen waar je meer dan 250 euro per user per maand betaalt om gebruik te maken van het volledige systeem. Dit zijn voorbeelden van Cloud ERP.
Voor On-premise kunnen de kosten per user oplopen van enkele honderden euro per gebruiker tot enkele duizenden euro’s per user.
Meer weten over ERP?
Download het ERP informatiepakket. Deze bestaat uit:
- De Whitepaper Succesvol ERP selecteren
- De Whitepaper Succesvol ERP implementeren
- Het dossier wat is ERP
Een compleet handboek met een duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen. Lees verder wanneer het jou uitkomt!