Vind direct het ERP systeem voor jouw bedrijf
Navigatie
Wat betekent ERP?
ERP staat voor Enterprise Resource Planning en ondersteunen de planning en ook de uitvoering van de bedrijfsprocessen, zowel de ondersteunende als de primaire processen. ERP systemen worden gebruikt bij bedrijven in de Industrie en Handel, maar ook, bij de Krijgsmacht, bij Energiebedrijven, in de Bouw en in Ziekenhuizen.
Er is bij bedrijven die vanwege uiteenlopende redenen nog geen ERP systeem gebruiken vaak sprake van een versplinterd IT-landschap. Bedrijven gebruiken vaak vele losse applicaties en ook Excel-sheets die meestal niet gekoppeld zijn. Gevolg hiervan is het dubbel invoeren van bedrijfsgegevens wat de kans op fouten vergroot.
ERP in 2022
De ontwikkelingen op gebied van ERP gaat erg snel. Door de Corona epidemie werken steeds meer mensen thuis. We zien hierdoor de vraag naar Cloud systemen sterk toenemen. Bedrijven geven ook security als reden aan om voor de Cloud te kiezen. Daarnaast vinden gebruikers het prettig om vanuit een browser te werken. Dat is men gewend vanuit andere applicaties en geeft vaak aan dat het een moderne applicatie betreft op basis van moderne techniek.
We zien dat de meeste grote internationale ERP Leveranciers de stap naar de cloud al hebben gemaakt. De (potentiële) klanten van diverse Nederlandse ‘mid-range’ leveranciers stellen cloud nog niet altijd als een harde eis. De kleinere ERP systemen, die voor een groot deel uit de ondersteuning van de boekhouding bestaan, zijn meestal wel in de cloud beschikbaar.
Hoeveel kost een ERP Systeem?
De vraag “Hoeveel kost een ERP Systeem?” is een lastig te beantwoorden vraag wanneer je de bedrijfssituatie niet kent.
Toch is er wel iets zinnigs te zeggen over hoeveel een ERP systeem kost. De kosten zijn opgebouwd uit diverse kostencomponenten, waaronder de aanschaf van software of abonnementskosten, implementatiekosten en het jaarlijks terugkerend onderhoud. Misschien is er ook een nieuwe server nodig indien de keuze op een on-premise Systeem valt.
De kosten worden onder meer bepaald door het aantal en het type users, de te implementeren functionaliteit, eventueel maatwerk, interfaces met andere systemen en de complexiteit van de processen.
In onze ERP Vergelijker is inzichtelijk wat de abonnementskosten per gebruiker per maand zijn. Dit wil nog niets zeggen over de kosten van de volledige implementatie.
Meer weten over ERP?
Download het ERP informatiepakket. Deze bestaat uit:
- De Whitepaper Succesvol ERP selecteren
- De Whitepaper Succesvol ERP implementeren
- Het dossier wat is ERP
Een compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen. Lees wanneer het jou uitkomt.
Wat zijn de kosten van een ERP-Systeem?
- Periodieke kosten per gebruiker per periode in een abonnementsvorm
- Aanschaf van software bij On-premise, meestal is een jaarlijks onderhoudscontract op de software hieraan gekoppeld
- Aanschaf of abonnement voor extra modules
- Bij uitbesteding van hosting de kosten hiervan
- Systeembeheer
- Aanschaf van server of werkstations
- Aanschaf van mobiele devices (voor service of in het magazijn)
- Kosten van intern te besteden uren
- Uren van de leverancier op basis van uurtarieven. Soms ook fixed price voor een implementatie
- Inhuur van externen (uitbreiding tijdelijke capaciteit, externe project manager, adviseur)
- Software van andere partijen (zoals factuur scanning, interfacing, etc.)
De kosten van Cloud ERP vs On-premise ERP
ERP uit de Cloud is erg in opkomst. Omdat de propositie en opbouw van kosten bij Cloud anders is dan bij On-premise heeft dat geleid tot meerdere methodes van afrekening / betaling. Die kunnen ook nog eens verschillen per variant van Cloud ERP.
In geval van Multi-tenant public cloud ERP, ook wel Saas genoemd, is het eenvoudig. Je sluit een abonnement af met de leverancier voor een vast bedrag per user per maand.
In geval van private cloud of hosting zien we vaak dat de kosten een complexere opbouw hebben. Waar wordt de hosting gedaan? Hoe ga je om met nieuwe releases? Wie voert updates door? Schaf je het pakket aan en neem je de hosting als dienst? Dat zijn allemaal keuzes die je kunt maken in deze variant.
Bij On-premise wordt de software in 90% van de gevallen aangeschaft en betaal je een jaarlijks percentage aan onderhoud. Sommige ERP leveranciers verplichten u tot het afsluiten van jaarlijkse onderhoudscontract en andere niet. Bij On-premise moet je wel rekening houden met de hardware en ook het applicatiebeheer om alles draaiende te houden. Dat speelt bij SaaS (Software-as-a-service) niet.
Voordelen van een ERP Systeem
ERP Systemen zijn opgebouwd uit verschillende modules, denk hierbij aan modules voor de financiële administratie, voor inkoop, voorraadbeheer of planning. Alle gegevens zijn ondergebracht in één database. Invoer dat data vindt dus maar één keer plaats. Vandaar dat er met een ERP Systeem efficiencyverbetering en foutenreductie kan worden behaald.
Doordat alle informatie op een consistente manier is ingevoerd ondersteunt het systeem het generen van management rapportages. Dit noemt met ook wel BI, Business Intelligence. Doormiddel van goed datamanagement genereer je op elk moment van de dag ‘met-één-druk-op-de-knop’ een bijgewerkt rapport. Bij bedrijven zonder integraal automatiseringssysteem zijn mensen vaak vele uren tot zelfs wel enkele dagen bezig met het opstellen van rapportages uit alle losse applicaties. Mits goed ingericht kan dit in ERP efficiency en een hogere betrouwbaarheid opleveren.
Nadelen van een ERP Systeem
Een nadeel van een ERP-systeem is dat het helaas geen goedkope oplossing is. De aanschaf van de software en vaak ook hardware, de benodigde uren (intern en extern) voor de implementatie, de training en de jaarlijkse onderhoudsfee maken het een flinke investering. Daarnaast ben je ook afhankelijk van het systeem. Als het systeem niet draait, ligt het werk op kantoor en soms zelfs in de fabriek stil. Daarom sluiten bedrijven meestal een SLA met de leverancier om te gewenste uptime te garanderen. SLA staat voor Service Level Agreement. Bij een Cloud systeem bent u ook afhankelijk van de uptime van uw internetverbinding.
Hierbij een opsomming van enkele nadelen van ERP:
- Implementatie is veel complex.
- Implementatie kost veel tijd.
- Implementatie duurt vaak (te) lang.
- De beste medewerkers zijn nodig voor een ERP Implementatie.
- Een ERP Systeem kan extra (administratieve) taken met zich meebrengen.
- Een ERP Systeem kan beperkt worden aangepast aan de gewenste werkwijze.
- Zodra een ERP-Systeem uitvalt, kan er bijna niet meer gewerkt worden. Je bent er volledig afhankelijk van.
- Een Cloud ERP is volledig afhankelijk van een goed werkende internet verbinding.
ERP of best-of-breed?
Er zijn de laatste tijd geluiden in de markt die zeggen dat je niet voor een integraal systeem moet kiezen maar juist voor een best-of-breed oplossing. Wat is best-of-breed? En waarom zou je hier wel of niet voor moeten kiezen?
Best-of-breed wil zeggen dat je voor elke bedrijfsfunctie een losse best passende oplossing kiest. Vervolgens moeten de leveranciers deze oplossingen wel aan elkaar koppelen. Het koppelen van deze applicaties, het specificeren en beheren van de interfaces, het update van de losse applicaties is een complexe en tijdrovende bezigheid. Over het algemeen zie je dit alleen bij grotere bedrijven met zeer complexe processen. Voor bedrijven in het MKB zijn de beschikbare systemen qua functionaliteit meestal meer dan voldoende. Deze bedrijven hebben ook de beschikbare capaciteit niet in huis om een complex best-of-breed landschap te beheren.
Voor specifieke niche-functies zien we door de opkomst van no-code of low-code app dat best-of-breed ook door steeds meer kleinere bedrijven wordt toegepast.
5 voordelen van Cloud
- Modern technologie en userinterface
- Altijd de laatste versie van uw ERP systeem
- Veiligheid
- Remote en mobiel werken
- Standaard
5 nadelen van Cloud
- Kosten
- Afhankelijk van internet
- Geen mogelijkheid tot maatwerk
- Koppeling met On-premise
- Waar staat de data?
Een stukje geschiedenis: Het ontstaan van ERP
Met de opkomst van computers in de jaren 60 verschenen de eerste boekhoud-programma’s op de markt. Toen de computers steeds sneller werden, volgde de zogenaamde MRP-software, de eerste voorlopers van Enterprise Resource Planning. Hierdoor was de computer in staat om berekeningen uit te voeren, die nodig waren om materialen op tijd in te kopen en onderdelen en samenstellingen tijdig te produceren. De eerste integrale systemen werden “MRP-pakketten” genoemd. MRP-I staat voor: Materials Requirements Planning. Zij omvatten de basisfuncties: Orderadministratie, Materiaalplanning, Bestellen, Productie en Magazijnbeheer / Expeditie, en vaak een financiële module.
Belangrijk voordeel van deze systemen was dat meerdere bedrijfsfuncties in plaats van door verschillende deelsystemen, door één en hetzelfde systeem ondersteund werden. Geïntegreerd werken werd daarmee mogelijk.
MRP-II en ERP
Halverwege de jaren 80 zijn methoden ontwikkeld om niet alleen naar de planning van de materialen, maar ook naar die van de machines en mensen (Resources) te kijken. Dit werd MRP-II genoemd, MRP staat dan voor Manufacturing Resources Planning.
In het Nederlandse taalgebied kwam eind jaren 80 de term “Productiebesturings-systemen” in zwang. In de loop der tijd zijn deze systemen steeds verder uitgebreid met aanvullende functies, zoals Relatiebeheer, Verkoop- en Inkoopcontracten, Magazijnbeheer, Stuklijstbeheer, Service, Kwaliteitsmanagement en Personeelsmanagement. Kortom steeds meer bedrijfsfuncties vonden ondersteuning binnen deze systemen. Dit heeft begin jaren 90 geleid tot Enterprise Resource Planning. Tot op heden is dit de meest gehanteerde term.
Wat is een ERP Systeem?
Een ERP Systeem is een bepaald type Business Software om bedrijfsprocessen aan te sturen. Een ERP Systeem bestaat uit verschillende modules zoals Verkoop, Inkoop, Financiën, Planning of Productie. Al deze modules werken naadloos samen in één geïntegreerde database. Data hoeft dus maar één keer te worden ingevoerd en wordt door het hele systeem gebruikt. Er zijn ERP Systemen die specifiek voor een bepaalde sector zijn ontwikkeld. Er zijn ook ERP Systemen die zich vooral op grotere internationale bedrijven of juist kleinere MKB bedrijven richten. Tegenwoordig zijn ERP Systemen bijna allemaal vanuit de Cloud beschikbaar.