Vind direct het ERP systeem voor jouw bedrijf
Bitcoin en ERP
24 mei 2022Digitale valuta is een fenomeen dat zich snel ontwikkeld. Wat is Bitcoin nu precies? Wat betekend cryptovaluta zoals Bitcoin voor ERP systemen? En, moet hier bij de ontwikkeling en implementatie van ERP Systemen rekening mee worden gehouden? Er zijn veel voor- en nadelen verbonden aan cryptovaluta, maar we kunnen vooral veel leren van de technologie achter Bitcoin.
Wat is Bitcoin
Bitcoin is de eerste veelgebruikte cryptovaluta, wat gewoon een andere naam is voor digitaal of virtueel geld. Het is een aantrekkelijk, eenvoudig concept: Bitcoin is digitaal geld dat veilige online transacties mogelijk maakt. Anders dan de diensten zoals Venmo en PayPal, welke afhankelijk zijn van het gebruikelijke financiële systeem van geld en bestaande debet-/creditrekeningen om overboekingen te maken, is Bitcoin een gedecentraliseerd systeem: twee personen, waar ter wereld ze zich ook bevinden, kunnen elkaar Bitcoin toesturen. Dit zonder tussenkomst van een bank of overheidsinstantie. Elke transactie met Bitcoin wordt geregistreerd in de blockchain.
Wat kun je precies met Bitcoin doen?
- Spullen kopen, er zijn steeds meer bedrijven die Bitcoin accepteren.
- Sparen, in plaats van een spaarrekening een Bitcoin wallet in de hoop dat de waarde stijgt met tijd.
- Internationale transacties, bij een Bitcoin transactie maakt de locatie van de verzender en ontvanger niet uit waardoor de transactie veel sneller afgerond is.
- Handelen, door actief Bitcoin te kopen en verkopen met (hopelijk) rendement.
Cryptocurrencies
Bitcoin wordt gezien als de grondlegger van het nieuwe fenomeen ‘Cryptocurrency’ en alle andere coins worden meestal aangeduid als Alternative Coins of altcoins. Cryptocurrency is dus de overkoepelende benaming. Bitcoins en Altcoins zijn de diverse valuta. Oftewel alle Bitcoin zijn cryptomunten, maar niet alle cryptomunten zijn Bitcoin. Enkele voorbeelden van Altcoins zijn Ethereum, Ripple en Cardano.
Hoe werkt Bitcoin
Bitcoin werkt op veel diverse vlakken anders dan “conventioneel” geld. Doordat het nieuw is en erg technisch wordt Bitcoin nog niet veel gebruikt voor betalingen. Er wordt vooral veel in belegd. Ook kan Bitcoin vrij risicovol zijn, het staat namelijk niet onder toezicht of controle van een centrale bank. Dit betekend dat de waarde verschuiving ongereguleerd is en er geen bank inspringt wanneer de munt volledig crasht.
Bitcoin is het beste te zien als een digitale vorm van cash geld: de waarde is uitwisselbaar zonder dat daar een derde partij voor nodig is. Dit heet ‘peer-to-peer’. Voor Bitcoin is er een portefeuille of wallet nodig, deze wordt geïnstalleerd op een computer.
Iedere Bitcoin is een uniek rijtje van 34 letters en getallen, digitaal opgeslagen in de blockchain. Deze code kun je sturen van de ene computer naar de andere om een betaling te doen. Bitcoin is dus een systeem op internet om codes naar elkaar te versturen. Deze code is niet zelf te verzinnen en niet twee keer te gebruiken. Hierdoor wordt de code uniek.
- Blockchain: een gemeenschappelijk openbaar grootboek waarop het gehele Bitcoin-netwerk is aangewezen. In een blockchain wordt informatie gebundeld in verschillende blokken en aan elkaar gekoppeld in een keten.
- Mining: het creëren of ontwikkelen van Bitcoin. Dit gebeurd meestal door mensen met krachtige computers die ingewikkelde berekeningen doen. Er zijn maximaal 20.999.849,9769 Bitcoins in de wereld.
- Transacties: dit is de overdracht van Bitcoin tussen wallets of portefeuilles.
Wat is ERP?
ERP staat voor enterprise resource planning. ERP bestaat uit verschillende modules die allemaal specifieke taken binnen het bedrijf aanpakken waaronder productie, verkoop, financiën, human resources en boekhouding. ERP is een technologie die alle onderdelen van een organisatie in staat stelt met elkaar te communiceren. Lees verder over ERP systemen, of vraag hiernaast ons informatiepakket aan met alle informatie die je nodig hebt over ERP en het selecteren en implementeren hiervan.
Snel een top 6 ERP systemen voor jouw bedrijf ontvangen?
Neem contact met ons op en we lopen samen de wensen en eisen door voor jouw ERP systeem. Aan de hand van enkele vragen stellen we een ERP shortlist samen die perfect bij jouw onderneming past. Hiermee ontvang jij zonder kosten en verplichtingen een overzicht van de leveranciers die geschikt zijn en kun jij je richten op deze pakketten, zo ben je geen tijd kwijt aan onderzoek naar alle ERP systemen.
Kansen voor Bitcoin en ERP
Als eerste kun je denken aan bedrijven die inkopen en verkopen met Bitcoin. Hiervoor kan een ERP systeem rekening houden met het gebruik van deze valuta. Denk hierbij aan valuta meldingen op facturen, wisselkoersen en wet- en regelgeving meenemen in de achtergrond van een ERP systeem. En het bijhouden van de crypto wallet en bijbehorende Bitcoin blockchain.
Het integreren van cryptovaluta in een ERP systeem kan voordelen opleveren voor ondernemingen, omdat het hen in staat kan stellen transacties veel sneller en tegen lagere kosten af te ronden. Omdat bedrijven een deel van hun portefeuille in cryptocurrency kunnen houden, kunnen ze ook in crypto handelen en hun liquide middelen behouden voor andere activiteiten.
Het handelen in Bitcoin maakt de transacties volledig transparant en inzichtelijk. Sommige mensen zijn ontevreden over het huidige banksysteem en zien hierdoor het grote voordeel van Bitcoin.
Het verbinden van ERP met cryptovaluta kan echter enkele nadelen of uitdagingen met zich meebrengen. De miners (verantwoordelijke voor de mining van de Bitcoin) krijgen een klein deel van een cryptovaluta betaald zodra een transactie is gevalideerd. Dit kan soms oplopen voor bedrijven die veel transacties voeren. Daarnaast is het verwerken van de bijbehorende technologie nog een technisch ingewikkeld proces dat nog gevoelig is voor fouten. Hiermee kan het meteen een hoge kostenpost worden.
Wat misschien relevanter is om vanuit de Bitcoin technologie te halen voor ERP, is de blockchain technologie.
Blockchain en ERP
Blockchain is meer dan alleen Bitcoin of crypto valuta. Blockchain zou je ook de technologie kunnen noemen voor het creëren, coderen, valideren en distribueren van waardevolle en onveranderlijke gegevens of transacties. Hierin staat een gedeelde digitaal grootboek centraal dat onveranderlijk is. Er worden transacties in vastgelegd in een openbaar peer-to-peer netwerk, privé of openbaar. Omdat de blockchain wordt gedeeld door leden van het netwerk, fungeert deze als een unieke, waarheidsgetrouwe bron. Het is een keten gemaakt van blokken, blokken gemaakt van data.
Een goed voorbeeld voor wanneer Blockchain een relevante technologie zou kunnen zijn is de voedselindustrie. In de voedselbranche is het uitermate belangrijk dat goed wordt bijgehouden welke route een product heeft afgelegd en hoe het product bewerkt is. Nu houdt elke ondernemer dit bij in zijn eigen logboek. Een boer heeft bijvoorbeeld een eigen logboek met verschillende oogsten, gebruikte producten, leveranciers en de klanten waar zijn eindproduct aan verkocht zijn. Deze klanten kunnen distributeurs zijn, of producenten die zelf weer een eigen logboek bijhouden met de weg die dit product doorloopt. Het gaat verder naar een andere distributeur of een supermarkt.
Wanneer een product moet worden teruggeroepen moet vaak de hele weg terug worden gelopen door deze individuele logboeken naar de complete batch van dit product. Hier zou blockchain kunnen worden toegepast. Het koppelt al deze data als een vaste keten aan elkaar en maakt het terughalen van de route en bewerkingen een stuk gemakkelijker.
Het is voor zakelijk gebruik nog een relatief nieuwe technologie en de complete infrastructuur moet hiervoor nog worden uitgebouwd, maar het ontwikkeld zich snel. Door gebruik te maken van blockchain-technologie kunnen bedrijven de gegevens van alle transacties binnen het ERP-netwerk integreren, zodat hun gegevens niet kunnen worden gemanipuleerd en dat ze een geïntegreerd platform voor transactiebeheer creëren dat door alle partners en belanghebbenden kan worden gebruikt.