Wat zijn de Trends voor ERP voor 2022?
Cloud, cloud en nog eens cloud
We zien dat alle internationale ERP leveranciers de stap naar de cloud hebben gemaakt. De systemen kunnen vanuit elke locatie met een browser worden gebruikt. Er is geen installatie nodig op de laptop. Door de beperkte mogelijkheden voor maatwerk zien we dat bedrijven sneller de processen aan willen passen naar het ERP-systeem dan voorheen. Dat is een positieve trend. De Nederlandse ERP-leveranciers hebben de stap naar de cloud nog niet gemaakt. We zien wel dat de boekhoudpakketten wel beschikbaar zijn in de cloud. Maar Nederlandse ERP systemen, zeker voor de maakindustie, moeten deze stap nog maken.
Apps voor ERP Systemen
Steeds meer ERP leveranciers bieden eigen Apps voor deelfuncties. De meeste toepassingen zien we op het terrein van financiën (bijvoorbeeld Exact Online), CRM (vele voorbeelden), Service en Tijdregistratie. Het aantal partijen dat Apps aanbiedt neemt sterk toe; dat geldt ook voor de vraag vanuit de bedrijven. Een onderscheidend kenmerk van een App is of hij ook zonder connectie met het internet werkt. Voor veel Apps is dat (nog) niet het geval. We zien in de praktijk dat in de Marine & Offshore of sommige bedrijven gerelateerd aan de Bouw niet altijd toegang tot het internet beschikbaar is. Wil een service engineer in zo’n situatie zijn uren registreren moeten die gegevens offline op zijn mobile device worden geregistreerd. Als de service engineer ’s avonds in het hotel wel toegang tot het internet heeft worden de gegevens gesynchroniseerd.
Functionele breedte van ERP Systemen
De leveranciers breiden de functionaliteit steeds verder uit. Toch zijn er nog onderscheidende gebieden, zoals Verhuur, Warehouse Management, Quality Management, Human Resources (Capital) Management, Forecasting, Workflow Management en Multi-company / Multi-site / Internationaal. Op het gebied van voorraadbeheer is de ondersteuning duidelijk toegenomen, al treft men de ondersteuning bij de goede inregeling van voorraadparameters nog lang niet bij elk systeem aan. Het belang van “weten wat men wil” wordt hierdoor extra groot: je zult prioriteiten moeten stellen, zowel in de aan te schaffen modules als bij de volgorde van invoering.
Koppeling ERP Systemen met Office
De mogelijkheden voor gegevensuitwisseling tussen ERP Systemen en Office pakketten nemen toe. Steeds meer ERP systemen bieden niet alleen de mogelijkheid om gegevens uit het ERP systeem te exporteren naar Excel, maar ook om vanuit Excel direct gegevens op te halen uit de ERP-database. Sommige ERP systemen bieden de mogelijkheid om Excel-gegevens direct te importeren in de ERP-omgeving, bijvoorbeeld de voorcalculatie t.b.v. een offerte. Daarnaast heeft tachtig procent van de systemen een koppeling met Outlook voor het plannen van afspraken. Vrijwel alle ERP systemen bieden één of andere vorm van documentenbeheer. In meer dan negentig procent van de systemen is een mailmerge naar Word mogelijk. Dat scheelt veel overtypwerk.
Koppelingen van PLM en CAD met ERP Systemen nemen toe
We hebben aan de leveranciers gevraagd welke koppelingen/integraties met CAD en PLM-systemen men aanbiedt. Met CAD zijn inmiddels de nodige koppelingen beschikbaar, al zijn deze sterk gericht op AutoCAD, Pro Engineer en Solid Edge. Andere CAD-pakketten zijn duidelijk minder gekoppeld.
Een derde deel van de onderzochte ERP systemen voor productiebedrijven biedt een eigen PLM-module aan. Wanneer u reeds over een PLM-systeem beschikt is het van belang te weten dat een derde deel van de systemen geen standaard PLM-koppelingen biedt. Het is dus wel opletten geblazen. Zorg dat u hier tijdens het ERP selectietraject voldoende aandacht aan besteedt.
Productconfiguratoren
Steeds meer bedrijven ontdekken dat het erg veel tijd kost om elk product opnieuw klantspecifiek te calculeren en te offreren. Door de producten op moduleniveau te standaardiseren en duidelijkere afspraken te maken over wat men wel en niet wil aanbieden, kan men sneller leveren en kosten besparen. We noemen dit ook wel Smart Customization. Het is dan verstandig om gebruik te gaan maken van een productconfigurator. Deze kan enerzijds het verkoopproces versnellen (calculeren, offreren en ordervastlegging) en anderzijds de werkvoorbereiding vereenvoudigen.
Sommige ERP-leveranciers spelen hierop in door hun eigen productconfigurator verder te ontwikkelen. Anderen bouwen hun integratie / koppeling met specialistische pakketten zoals Tacton en Sofon verder uit. Ook dit kan tot succesvolle oplossingen leiden. Het invoeren van een Productconfigurator vraagt de nodige inspanning: Marketing & Verkoop, Engineering en Productie zullen op één lijn moeten zitten over wat men wel en niet wil verkopen. Vervolgens vindt de vertaalslag plaats naar productmodellen en het passende vraag- en antwoordspel binnen de configurator.
Projectondersteuning van ERP Systemen wordt beter
Een groeiend aantal ERP pakketten biedt niet alleen ondersteuning op het gebied van de administratie van projecten, maar ook voor de tijd- en capaciteitsplanning. Een aantal ERP systemen gebruikt MsProject voor de grafische representatie, anderen hebben een eigen weergave (Trimergo, SAP, Isah, enkele Microsoft-partners). De verschillen zitten met name op de integratie van de materiaal- en activiteitenplanning en de integratie van de productieplanning met de projectplanning.
We zien een significante verbetering van: projectdefinitie en planning projecten en productie. Een project kan in toenemende mate in detail worden gedefinieerd en ook de mogelijkheden voor planning van projecten en de onderliggende productieorders neemt toe.
Echter er is een toenemende behoefte om uren op projecten te kunnen registreren en om de planning van projecten in de grafische mode uit te voeren. Helaas laten de ERP Systemen hier mogelijkheden tot verbetering (nog) liggen.
Service mogelijkheden van ERP Systemen breiden uit
We zien een duidelijke verbetering om garantiebepalingen vast te leggen en serviceopdrachten uit te voeren. Een heel belangrijk facet van het verlenen van service is het vastleggen van de actuele configuratie bij de klant en de configuratiehistorie. De ERP systemen hebben zich op dit punt significant verbeterd. Het ondersteunen van mobiele service wordt nog niet door iedere leverancier opgepakt. ERP Pakket leveranciers onderscheiden zich duidelijk in de mogelijkheden tot mobiele service.
Customer portals populairder dan Supplier Portals
75% van de ERP Systemen biedt een customer portal voor de uitwisseling van offerte- en orderinformatie. De meest ruime mogelijkheden bestaan op het gebied van het bestellen en het verkrijgen van een orderbevestiging. Aan de supplier kant is de spoeling duidelijk dunner. Veertig procent van de aanbieders geeft aan een supplier portal te bieden. De ondersteuning richt zich hier op het RFQ-proces en het plaatsen en bevestigen van bestellingen.