MKB

Vele bedrijven in het MKB hebben een ERP Systeem. Dat is niet altijd een moderne applicatie met een grafische userinterface. We zien de behoefte naar ERP in het MKB toenemen. Bedrijven wil afscheid nemen van hun oude starre systemen, of vele losse applicaties en overstappen naar flexibele systemen op basis van moderne technologie. Maar niet alleen de technologie is belangrijk. Juist de branchefocus van het ERP Systeem in de MKB en de branchekennis van de ERP Leverancier zijn er belangrijk.

ERP informatiepakket

Download het ERP informatiepakket. Deze bestaat uit:

 • De Whitepaper Succesvol ERP selecteren
 • De Whitepaper Succesvol ERP implementeren
 • Het dossier wat is ERP

Compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen. Alles wat je moet weten over ERP voor MKB.
  ERP software voor het MKB

  De ERP markt is een volwassen markt en bestaat al erg lang. De meeste bedrijven hebben dus ook al een ERP Systeem. Soms is dat nog een verouderd systeem met een DOS- of IBM AS400 userinterface of toch al een modernere versie met een grafische userinterface. Daarom zien we in de praktijk dat een ERP traject vaak een vervangingsproject is, en minder vaak dat een bedrijf ‘first-time-user’ van ERP is.

  De zoektocht naar een nieuwe ERP Systeem is erg complex. Er zijn honderden ERP systemen in Nederland, met elk hun sterke en zwakke punten. Welk ERP systeem past wel, en wel ERP Systeem past niet? Bedrijfsomvang en internationale aanwezigheid zijn belangrijke criteria. Een ERP Systeem voor een beursgenoteerde onderneming als Heineken of Philips die wereldwijd actief zijn is anders dan een ERP voor een MKB bedrijf met 50 medewerkers.

  Wat is ERP Software voor het MKB?

  Er is een groot verschil tussen de ERP Systemen voor het MKB en de systemen voor grote Multinationals. De ERP Systemen voor het MKB sluiten goed aan bij de bedrijfsprocessen van de bedrijven binnen hun doelgroep. Waar je voor multinationals de ERP Systemen uitvoerig moet configureren en aanpassen aan de bedrijfsprocessen is de aansluiting van de processen bij ERP Software voor MKB veel beter.

  Grote multinationals stellen zwaardere eisen op het gebied van Finance. Ze hebben vestigingen over de hele wereld en moeten op elke locatie aan de plaatselijk geldende wet- en regelgeving voldoen. Daarnaast werken de diverse vestigingen vaak samen of hebben een onderlinge leverancier-klant relatie. Het telkens dubbel invoeren van verkooporder en inkooporders is hierbij niet wenselijk.

  Naast een passend ERP systeem hebben multinationals ook een ERP Leverancier nodig die wereldwijd aanwezig is, overal de lokale wet- en regelgeving kent en de juiste taal spreek. Het MKB stelt andere eisen aan een ERP Systeem en aan de ERP Leverancier. Binnen het MKB moeten ze juist branche-specifieke functionaliteit en de branche specifieke kennis bezitten.

  Online ERP vergelijker

  Meteen zien welke leveranciers ERP voor het MKB bieden, of welk ERP systeem voor jouw MKB geschikt zijn? Vergelijk alle leveranciers op alle mogelijkheden.

  ERP Vergelijken

  ERP Software voor MKB per branche

  ERP Software voor het MKB richt zich dus vaak op een specifieke branche of op bepaalde typen bedrijven. Een ERP leverancier voor het MKB heeft mensen in dienst die een specifieke branche begrijpen en er vaak zelf jaren in werkzaam zijn geweest. Zo zijn er ERP Systemen voor de bouw die precies aansluiten bij de manier van calculeren, en ondersteunen het uitvoer op locatie die we binnen de bouw veel terug zien. Voor projectmatig werkend bedrijven binnen het MKB zijn er ERP pakketten die sterk zijn op het gebied van Projectplanning en project management. We hebben een overzicht gemaakt van de top 10 ERP Systemen voor het MKB.

  MKB bedrijven de semi-proces industrie en food hebben qua ERP Systemen minder keus dan MKB bedrijven in de discrete productie. De eisen die de semi-proces industrie aan ERP Software stelt zijn erg streng en wijken op diverse gebieden erg af van andere branches. De meeste bedrijven hebben een eigen laboratorium waarin de de grondstoffen, tussenproducten, eindproducten en processen monitoren. Het ERP Systeem moet in dit geval dus een geïntegreerd LIMS (Laboratorium Informatie Management Systeem) hebben. Daarnaast is Traceability een absoluut Knockout criterium.

  ERP Software bij MKB implementeren

  Een ERP Implementatie binnen het ERP is ook anders dan bij grote multinationals. Bij een bedrijf met enkele gebruikers is er één ERP consultant die de complete implementatie begeleidt. De consultant kent het complete pakket en richt het samen met de gebruikers in. Er is vaak geen sprake van een projectmanager of stuurgroep.

  Bij grotere MKB bedrijven zien we in de praktijk dat er meer key-users betrokken zijn. Er is ook een interne projectleider die verantwoordelijk is voor het ERP project. Vanuit de ERP Leverancier worden meer consultants ingezet, bijvoorbeeld voor logistiek, voor finance, voor het maken van rapporten. Ook is er een Projectmanager die het project vanuit de ERP leverancier leidt. Naast het projectteam is er een stuurgroep met zowel de interne als externe projectleider en waarin de beide directies, van de ERP Leverancier en de klant, zijn vertegenwoordigd.

  Wat is ERP?

  Wat is ERP? Waar gebruik je een ERP Systeem voor? Wat zijn de voordelen en nadelen van een ERP Systeem? Wat kan ERP voor het MKB wel en wat kan het niet?

  Lees verder

  ERP per branche

  Net als ERP voor het MKB heeft elke sector specifiek eisen die de business aan de ERP Software stelt. Hierbij de kenmerken per branche.

  ERP per branche

  ERP nieuws

  Het laatste nieuws over ERP systemen en relevante blogs over ERP voor jouw bedrijf.  Lees bijvoorbeeld meer over De top 10 Nederlandse ERP bedrijven.

  ERP Nieuws

  Kies jouw ERP software voor het MKB

  Het MKB kent veel verschillende type ondernemingen en ieder bedrijf heeft zijn eigen uitdagingen als het komt op ERP. Het is daarom van belang om een ERP leverancier te vinden die kennis heeft van het MKB maar ook van jouw branche. Zo heb je direct de juiste modules geïmplementeerd die op jouw unieke organisatie zijn afgestemd. Met bepaalde aanpassingen kan je jouw software nog beter op maat krijgen. Wil je zo snel mogelijk een overzicht van de ERP leveranciers voor jouw bedrijf zonder uren onderzoek? Neem dan contact op met onze adviseurs. We bespreken samen de wensen en eisen en aan de hand hiervan leveren wij een lijst van maximaal 6 leveranciers die je kunt uitnodigen voor een demo. Deze dienst leveren wij in samenwerking met alle ERP leveranciers, waardoor deze voor onze opdrachtgevers zonder kosten is.