Bouw

Bouwbedrijven stellen specifieke eisen aan hun ERP bouw systemen. Op basis van een bestek worden er in de Bouw meestal offertes aangevraagd. Verder is het risico management bij grotere bouwprojecten steeds belangrijker, zeker voor de grotere bouwbedrijven. Zo kan een klein probleem in de planning van het werk of de organisatie daarvan, zeker bij complexe projecten, leiden tot boetes, uitloop van werkzaamheden en hierdoor hogere kosten. Hier moet ERP bouw software op ingericht zijn.

ERP informatiepakket

Download het ERP informatiepakket. Deze bestaat uit:

 • De Whitepaper Succesvol ERP selecteren
 • De Whitepaper Succesvol ERP implementeren
 • Het dossier wat is ERP

Een compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen. Alles wat je moet weten over ERP voor de Bouw.
  Voordelen van ERP in de bouw

  Calculatie en planning zijn in het begin van een project erg belangrijk. Bij het calculeren is het belangrijk dat er realistische prijzen worden vastgelegd. Omdat er voor een project ontzettend veel geregeld moet worden en er veel mensen aan te pas komen, is een nauwkeurige planning noodzakelijk. ERP software in de bouw moet daarom altijd een calculatie- planningsmodule bevatten. Met deze modules hebben alle uitvoerende medewerkers dezelfde gegevens voor zich en kunnen er geen misverstanden ontstaan. Het administreren van het project is uitermate belangrijk. Door kosten en opbrengsten vast te leggen, kan de opbrengst per project bepaald worden. Wanneer je hier een begroting aanhangt kan er tijdig bijgestuurd worden. Met ERP software in de bouw worden deze gegevens weer gebruikt door de boekhouding en facturatie.

  Inzicht en tijdwinst met een ERP systeem in de bouw

  Werk je als aannemer nog met losse systemen in de organisatie? Met een ERP systeem in de bouw automatiseer je vele taken, doordat gegevens in een centrale database worden opgeslagen. Hierdoor hoeven afdelingen gegevens nooit meer dubbel in te voeren. Dit levert enorme tijdwinst op, de kans op fouten is veel kleiner en je hebt veel beter overzicht. Een ERP systeem in de bouw levert alleen maar voordelen op. Vraag daarom een gratis ERP informatiepakket aan bij ERP-Selectie, zodat je goed voorbereid aan de implementatie van een ERP systeem kunt beginnen.

  Administratie op orde

  Er is steeds meer behoefte aan functionaliteit voor de registratie van goederenontvangst op de bouwplaats digitaal te ondersteunen met directe terugkoppeling naar inkoop en administratie. Daarbij wordt steeds meer digitaal gewerkt met online ontvangstbonnen op de vrachtauto en digitale interfacing met het op de bouw gerichte ERP-systeem voor de administratieve afhandeling. Doordat hier steeds nieuwere software worden gebruikt en transportplanning platformen meer worden toegepast, worden digitale integratie eisen hiermee steeds belangrijker.

  Flexibele capaciteit

  Als laatste wordt af en toe ook gewerkt met flexibele capaciteit om werknemers per deelklus per dag toe te wijzen. Complicerende factor hierbij is vaak dat er steeds meer externe ploegen worden ingezet als flexibele capaciteit. Hierbij wordt niet gewoon een klus uitbesteed, maar gedeeltelijk capaciteit ingehuurd, inclusief tijdregistratie. ERP voor de Bouw kan hier specifiek rekening mee houden.

  Welke ERP systemen voor de bouw?

  Organisaties in de bouwsector hebben te maken met vele stappen die gemaakt worden vanaf de prijsaanvraag van de klant tot de oplevering van het project. Een kleine aannemer kan een project nog enigszins zelf in het oog houden. Als jouw bedrijf groeit, dan bent je afhankelijk van een strakke administratie. Vooral omdat er veel verschillende partijen en afdelingen betrokken zijn bij een project, is nauwkeurige registratie van alle gegevens noodzakelijk. Een ERP Systeem in de bouw zorgt voor een goede en centrale vastlegging van gegevens en waarover alle betrokken afdelingen en partijen gemakkelijk kunnen beschikken.

  Zo worden er binnen de Bouw vaak offertes aangevraagd en uitgebracht op basis van een bestek. Hierbij moet niet alleen de offerte lay-out conform klantvoorschriften worden gemaakt, maar is ook een calculatiemodule erg belangrijk om te komen tot realistische vraagprijzen. De prijzen worden daarbij opgebouwd niet alleen op basis van ingekochte materialen met marge toeslagen of een bruto- en nettoprijsopbouw, maar ook door alle inschattingen van detailhandelingen gerubriceerd op te kunnen bouwen. Vaak ook nog met referentie naar tekeningen.

  Daarnaast spelen er voor ERP voor de bouw, onderwerpen zoals:

  • Een combinatie van fixed-price en het werken op nacalculatie. Veel projecten bevatten een fixed prijs voor een basis woning, en alle afwijkende zaken moeten op basis van nacalculatie uitgevoerd kunnen worden.
  • Indien grotere projecten worden uitgevoerd moet ook projectmanagement, project accounting en project control kunnen worden ondersteund. Hierbij moeten met name kostensoorten per fase inzichtelijk gemaakt kunnen worden in de bouwfase. Voor zowel de ontwerp- ook de uitvoeringsfase moeten de activiteiten gepland kunnen worden, zeker in afstemming met externe partijen.
  • Het gebruik van betalingsschema’s en vooruit betalingen; Materialen worden veelal projectgebonden ingekocht met projectspecifieke prijzen. Deze moeten makkelijk beheerd kunnen worden en gebruikt kunnen worden bij het bepalen van de verkoopprijs en bewaking van de gerealiseerde marge op het project.
  • Tijdregistratie, voor klussen op nacalculatie of bij inhuur van onderaannemers op nacalculatie.
  • Gereedschapsbeheer indien speciale gereedschappen gebruikt worden en schaars zijn.

  Complexe projecten in de Bouw

  Wat relatief weinig wordt gebruikt of maar zeer beperkt, is uitgebreide magazijnbeheer functionaliteit. Meestal is simpel voorraadbeheer met minimale voorraadniveau ’s voldoende. Daar komt bij dat in deze branche ook veel projectmatig voorraden bijgehouden moeten kunnen worden.

  Naast deze functionaliteit wordt bij grotere bouwondernemingen die grote projecten uitvoeren steeds meer aandacht besteed aan risico management. Door de complexiteit van de projecten kan een klein probleem in de organisatie van het werk, snel leiden tot extra kosten of zelfs boetes opgelegd door de klant. Een risicolog met extra risico budgetregels in de budgetbewaking worden hier steeds meer vereist. Ondersteuning voor de beslisprocessen rondom het opvangen van deze risico’s c.q. meerwerk wordt hier dan ook belangrijk.

  Met name bij complexere projecten waaraan veel partijen deelnemen (architect, ingenieursbureau, aannemer, onderaannemers, etc.) is het up-to-date houden van bestekinformatie van essentieel belang. Daardoor is hierbij ook een sterke behoefte aan een collaboratie platform c.q. centralisatie van technische informatie in een BOM systeem of goede koppeling met CAD-systemen belangrijk en het delen van informatie via collaboratie-platformen belangrijk. Hierbij kan samenwerking lopen van simpel delen van een document dat op een centrale plaats staat, tot het ondersteunen van centrale project-plaatsen met workflows, discussies, taken, project documentaties en versie beheer.

  Online ERP vergelijker

  Meteen zien welke leveranciers ERP voor de bouw bieden, of welk ERP systeem voor bouwbedrijven geschikt zijn? Vergelijk alle leveranciers op alle mogelijkheden.

  Vergelijk ERP Systemen

  ERP Software voor de Bouw selecteren en implementeren

  Zoals je kunt zien is er veel te behalen met ERP voor de Bouw, maar ook veel om rekening mee te houden. Een ERP leverancier met ervaring in bouwbedrijven is dan ook zeker aan te raden om zo de kennis in huis te hebben voor wat er nodig is. Het selecteren en implementeren van ERP software kan veel tijd in beslag nemen, maar een goede voorbereiding is hierbij het halve werk.

  ERP Selectie helpt hierbij. Wij ondersteunen bedrijven bij het vinden van de beste ERP partner die passen bij de wensen en eisen die er zijn. Dit doen we onafhankelijk, in samenwerking met de ERP leveranciers. Hierdoor is het voor onze opdrachtgevers kosteloos en vrijblijvend. Neem vandaag nog contact met ons op en ontvang een gratis ERP shortlist of informatiepakket met alles wat je moet weten over ERP.

  Wat is ERP?

  Wat is ERP? Waar gebruik je een ERP Systeem voor? Wat zijn de voordelen en nadelen van een ERP Systeem? Wat kan ERP voor de bouw wel en wat kan het niet?

  Lees verder

  ERP per branche

  Net als ERP voor de bouw heeft elke sector specifiek eisen die de business aan de ERP Software stelt. Lees hier de kenmerken per branche.

  ERP per branche

  ERP nieuws

  Het laatste nieuws over ERP systemen en relevante blogs over ERP voor jouw bedrijf.  Lees bijvoorbeeld meer over De top 10 Nederlandse ERP bedrijven.

  ERP Nieuws