Semi-proces industrie

De semi-proces industrie is een zeer specifieke branche waar enkele ERP Leveranciers voor het MKB zich op richten. De semiproces industrie en de discrete industrie verschillen veel van elkaar. Dat heeft een grote impact op de ERP Systemen. Bij de discrete industrie spreekt men over stuklijsten en routes, en binnen de semiproces heeft men het over recepten en formules. En binnen de semi proces industrie gaat het meestal niet over stuks of aantallen, maar over hoeveelheden, gewichten of volumes.

ERP informatiepakket

Download het ERP informatiepakket. Deze bestaat uit:

 • De Whitepaper Succesvol ERP selecteren
 • De Whitepaper Succesvol ERP implementeren
 • Het dossier wat is ERP

Een compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen. Alles wat je moet weten over ERP voor de Semi-proces industrie.
  ERP Software voor de semi-proces industrie

  ERP leveranciers die zich met hun ERP systeem richten op het MKB focussen zich op een of meerdere branches. Een van deze branches is de semi-proces industrie. De semi-procesindustrie is ERP technisch gezien een bijzondere branche, ERP voor semi-procesindustrie heeft namelijk andere kenmerken dan ERP Software voor discrete productie. De meeste productiebedrijven classificeren we als discrete productie. Dat zijn bedrijven die producten in ‘stuks’ maken. Dan kan een fietsenfabriek zijn, maar ook een machinebouwer, of een producent van gereedschappen. De producten in de discrete industrie zijn opgebouwd uit stuklijsten. Het principe van een stuklijst is dat verschillende losse componenten worden samengevoegd tot één eindproduct. Daarnaast zijn er binnen de discrete industrie weer meerdere logistieke concepten van toepassing zoals engineer-to-order, configure-to-order of make-to-stock.

  Type bedrijven semi-procesindustrie

  Bedrijven binnen de semi proces industrie zijn actief in diverse marktsegmenten. Hierbij enkele marktsegmenten die we in de praktijk vaak tegenkomen.

  Bedrijven die voeding en drank produceren zijn typische semi-proces bedrijven. Traceabilty en recepten zijn hierbij erg belangrijk. Voor bedrijven in de Chemie & Verf zijn het MSDS (Material Safety Data Sheet) en de opslag van gevaarlijke stoffen belangrijk. Ook bedrijven binnen de farmacie behoren tot de semi-proces industrie. Daarbij is naast de kwaliteit en traceability van grondstoffen en eindproducten ook het beheer van documenten voor de vereiste wet- en regelgeving belangrijk.

  Wat is belangrijk in ERP voor semi-proces industrie?

  De kenmerken van de semi-procesindustrie verschillen ook veel van de discrete industrie. Dat heeft zeker een impact op het ERP Systeem. Er zijn dan ook minder ERP Systemen die geschikt zijn voor de semi-procesindustrie dan dat er voor de discrete industrie geschikt zijn.

  Waar men het bij de discrete industrie over stuklijsten en routes heeft, spreekt men binnen de semiproces over recepten en formules. Men heeft het niet over stuks of aantallen, maar over hoeveelheden, gewichten of volumes. Er wordt ook veel gewerkt met big bags, IPC’s, tankwagens en silo’s. Het afvullen van bulkgoederen uit silo’s in kleinere verpakkingen is ook typisch voor de semi-procesindustrie. Traceability is meestal een van de belangrijkste thema’s, zeker in de Food, Feed, Chemie en Farmacie. Een bedrijf moet precies kunnen traceren welke batches grondstoffen in welke batches van eindproducten verwerkt zijn.

  Sommige bedrijven hebben een eigen laboratorium. Binnengekomen grondstoffen worden gekeurd alvorens ze worden gelost. Tijdens een productierun worden periodiek samples genomen die worden getest. En de eindproducten worden eerst door het laboratorium vrijgegeven alvorens ze naar klanten kunnen worden uitgeleverd. De software voor het aansturen van het laboratorium wordt een LIMS (Laboratorium Informatie Management Systeem). ERP Systemen voor de semi-procesindustrie hebben vaak een geïntegreerde LIMS module.

  ERP leveranciers voor de semi-procesindustrie

  Een ERP Leverancier is net zo belangrijk voor het slagen van het ERP project dan het ERP Systeem. De leverancier moet jouw bedrijfsprocessen begrijpen en veel ervaring hebben opgedaan bij soortgelijke bedrijven uit dezelfde branche. Tijdens diverse ERP Selectietrajecten hebben we gemerkt dat het voor een bedrijf erg belangrijk is dat de consultant de taal van het bedrijf spreekt. Zodra er een consultant binnen komt die het over stuklijsten heeft in plaats van over recepturen haakt men al snel af. Ook de benaming van de velden en modules van het ERP systeem spelen daar een rol. Ook in het ERP Systeem wil men recepten, formules, etc. zien en geen stuklijsten.

  Online ERP vergelijker

  Meteen zien welke leveranciers ERP voor de semi-proces industrie bieden, of welk ERP systeem voor bedrijven in de semi-proces industrie geschikt zijn? Vergelijk alle leveranciers op alle mogelijkheden.

  ERP Vergelijken

  Vergelijk ERP Software voor semi-procesindustrie

  Met de ERP vergelijkingstool van onze kennispartner IPL Advies kun je zien welke ERP Software geschikt is op basis van een eisen en wensen profiel. De tool is ook voor bedrijven in de semi-proces industrie te gebruiken. Er zijn diverse hoofdstukken met vele vragen specifiek voor de belangrijke thema’s voor de semi proces industrie. Enkele voorbeelden hiervan zijn traceability, receptuurbeheer, planning voor de semi-procesindustrie, kwaliteitsmanagement en silo- en tank management.

  Wat is ERP?

  Wat is ERP? Waar gebruik je een ERP Systeem voor? Wat zijn de voordelen en nadelen van een ERP Systeem? Wat kan ERP voor de semi-procesindustrie wel en wat kan het niet?

  Lees verder

  ERP per branche

  Net als ERP voor de semi-procesindustrie heeft elke sector specifiek eisen die de business aan de ERP Software stelt. Hierbij de kenmerken per branche.

  ERP per branche

  ERP nieuws

  Het laatste nieuws over ERP systemen en relevante blogs over ERP voor jouw bedrijf.  Lees bijvoorbeeld meer over De top 10 Nederlandse ERP bedrijven.

  ERP Nieuws