Retail

ERP-systemen zijn ontworpen om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en retailers inzicht te geven in informatie uit verschillende delen van hun bedrijf, waaronder:

  • Financiële gegevens zoals crediteuren, debiteuren, inventaris en salarisadministratie
  • Klantgegevens zoals klantinformatie en -gegevens, orderhistorie en klantenservicenota’s
  • Marketing- en salesgegevens zoals aanbiedingen, coupons en verkoopgeschiedenis
  • Supply Chain Management ter behoeve van bijhouden van de voorraad, bestellen en kopen.

In de retailhandel gaat elke dag veel informatie in en uit. Of het nu gaat om inkooporders, het ontvangen van inventaris, het factureren van klanten, of gewoon om ervoor te zorgen dat de winkel goed loopt, er gebeurt een heleboel. Grote retailers zoals bouwmarkten, supermarkten, kledingwinkels of warenhuizen hebben allemaal een ERP Systeem nodig om de klanten te bedienen. Het begint met het beheren van de winkelvoorraad en een de voorraad in het magazijn. Het ERP Systeem moet kunnen ondersteunen bij het bepalen van de in te kopen hoeveelheden om het magazijn te voorzien, maar ook voor de winkel bevoorrading. Gegevens over de kassaverkopen zijn hierbij erg belangrijk. Dit wordt POS (Point of Sale) genoemd.

Omdat retailers zich meestal richten op rechtstreekse verkoop aan consumenten (B2C), moeten hun ERP-oplossingen naast de standaard ERP-functies ook consumentgerichte functionaliteit bevatten. Sommige oplossingen zijn op maat gemaakt voor specifieke branches, zoals mode of voeding en supermarkten.

Rol van ERP in de retailhandel

De huidige retailomgeving leent zich uitstekend voor het implementeren van software die inspeelt op de omnichannel retailomgeving. Consumenten verwachten dat ze kunnen winkelen vanaf hun mobiel, laptop, op sociale media platforms en natuurlijk in de fysieke winkels. Retail ERP-oplossingen sluiten goed aan bij deze uitdagingen.

ERP voor de retail beschikt over uitgebreide mogelijkheden die de navigatie tussen de verschillende kanalen die betrokken zijn bij de omnichannel winkelervaring automatiseren. Het vergemakkelijkt de snelle verplaatsing van gegevens, zodat besluitvormers de best mogelijke resultaten kunnen bereiken en tegelijkertijd goed geïnformeerde, gegevens gestuurde beslissingen kunnen nemen. Kortom, ERP-software heeft veel voordelen voor zowel uw organisatie als uw klanten.

Welke retailers gebruiken ERP

Kleine speciaalzaken hebben meestal alleen maar de basis nodig. Voor een retail onderneming met één of twee verkooppunten is ERP niet per se geschikt, tenzij deze verkooppunten van groot formaat zijn of veel zaken doen.

Een goede vuistregel is dat zodra een retailer tussen de vijf en tien vestigingen heeft, ze bijna altijd op zoek gaan naar een uitgebreidere softwareoplossing die aan al hun behoeften voldoet. ERP is een goede investering voor groeiende retailers die hun willen opvoeren van klein naar middelgroot, omdat een goed gekozen ERP-platform tien jaar of langer mee kan gaan en kan meegroeien met het bedrijf als ze het nodig hebben.
Zodra een winkelketen een kritiek groeipunt bereikt, zal het te lang wachten om ERP te krijgen zelfs negatieve gevolgen kunnen hebben. Het beheren van activiteiten op verschillende locaties wordt steeds ingewikkelder. Of wanneer de voorraad zich op meerdere locaties bevindt zal dit uniform bijgehouden moeten worden. Je kunt ook denken aan het uniform beheren en bijhouden van productgegevens.

EDI

Voor het bestellen wordt vaak EDI gebruikt. Door middel van EDI worden inkooporder automatisch naar de leverancier gestuurd. De leverancier bevestigt de bestelling ook weer met EDI. Hierdoor zijn er geen handmatige acties meer nodig zoals het printen en mail van een orderbevestiging of het verwerken van een bevestiging. Door deze koppeling kan een retailer eventueel ook de eigen webshop invullen of aanvullen met de voorraad van een leverancier en zo meer aantallen verkopen dan dat ze zelf op voorraad moeten houden.

Omdat bijna alle Retailers ook webwinkels hebben moet het ERP Systeem een integratie hebben met alle mogelijk type webshops en websites.

Per retailsector

Specifieke soorten retailsectoren zullen profiteren van specifieke soorten softwareoplossingen. Hier zijn een paar voorbeelden van verschillende retailsectoren en de ERP-functies die ze zullen aanvullen.

Retail algemeen

Voor ERP kun je denken aan productafhandelingsfuncties, software voor klantrelatiebeheer en klantloyaliteitstools. Dit staat allemaal in dienst om de relaties tussen bedrijven en hun klanten te meten, evalueren en te optimaliseren.
Verschillende algemene ERP functies kunnen helpen de retail op de meest effectieve manier naar voorraden, verkoopaantallen en bedrijfsprocessen te laten kijken.
Andere modules kunnen ondersteuning bieden bij processen zoals fysieke winkeladministratie, evaluatie van inkoop- en verkoopmarges en bevoorrading.

Retail Food
Naast de algemene functies vraagt retail food om extra functionaliteiten specifiek gericht op de voedselindustrie. Op artikel niveau speelt bijvoorbeeld houdbaarheidsdatum een rol, of verschillende  volumes, ingrediëntenlijsten en verschillende manieren van behouden van voorraad. ERP-software kan helpen bij het verwerken van seizoensgebonden promotiecodes of acties.

Retail Online
Verkoop online is een nog steeds groeiende sector. De klant verwacht online een gelijke omgeving en service als in de winkel. Moet een ERP pakket communiceren met verschillende webshop applicaties of social media kanalen? Hierbij is omnichannel een meest voorkomende manier van verkoop, maar tegenwoordig ook van inkoop.

Retail B2B
Voor B2B transacties zijn geautomatiseerde inkooptools raadzaam. B2B-systemen kunnen ook zorgen voor de verzending en afhandeling van grote hoeveelheden voorraad, bijvoorbeeld grote artikelen zoals baksteen, hout of beton. Dit vraagt weer om andere ERP oplossingen.

 

ERP Software voor retail selecteren

Welke ERP systemen zijn nu echt geschikt voor de retail? Dit hangt af van de complexiteit van de onderneming. Wij hebben een uitgebreide vergelijkingstool ontwikkeld waarop ERP systemen op vele honderden onderwerpen kunnen worden beoordeeld. Op deze manier weet je zeker dat het ERP pakket aan alle gestelde wensen en eisen kan voldoen.

Ik wil graag het gratis ERP Informatiepakket ontvangen

Meer informatie over ERP software voor de Retail en het selecteren van een nieuw ERP systeem vindt u in het gratis ERP-informatiepakket inclusief de laatste trends, de kosten van ERP, diverse whitepapers en checklijsten voor uw ERP project.