Wat is assemble to order (ato)
Alle ERP begrippen uitgelegd
Vind direct het ERP systeem voor jouw bedrijf
Wanneer u uw productiebedrijf runt op basis van een Assemble to Order (ATO)-strategie, hangt succes af van de mogelijkheid om – klantspecifieke – producten razendsnel bij klanten te krijgen. U hebt strikte controle over onderdelen in voorraad- en resource schema’s nodig – en ondersteuning voor eenvoudige order aanpassing. Dit alles terwijl de risico’s van vraag- en kosten volatiliteit worden afgedekt. Het implementeren van een ERP systeem zorgt ervoor dat dit mogelijk is. Door de bovengenoemde mogelijkheden wordt de doorlooptijd tussen de aanmaak en levering van een order namelijk ingekort.
Er zijn een aantal voordelen die het implementeren van een ERP systeem met zich meebrengt. Zo is het mogelijk om assemblage artikelen aan te passen bij het aannemen van een verkooporder, op basis van standaard halffabrikaten en inkoopdelen. Dit geeft de nodige flexibiliteit.
Daarnaast krijgt u inzicht in de voorraad van artikelen en hun componenten, en kunt u assemblage componenten onmiddellijk reserveren om snelle orderafhandeling te garanderen. Ook kunt u de winstgevendheid evalueren door prijzen en kosten te vergelijken. Doordat niet iedere eindconfiguratie van een product als variant in opslag wordt genomen, maar alleen de half-fabrikaten en inkoop-delen op afroep, kan de voorraad flink gereduceerd worden
ERP maakt het bovendien mogelijk om automatisch klantinformatie aan het magazijn te koppelen om zo montage en verzending gemakkelijker te maken, bestellingen te assembleren op het moment dat u een verkoopofferte of algemene verkooporder maakt, en voorraad hoeveelheden met op bestelling assembleren hoeveelheden.
Om met AtO te werken, dienen er verschillende stappen te worden ondernomen. Allereerst dient een ontwerp te worden gemaakt van de assemblagelijn en wat de aanvoerpunten zijn van deze lijn.ook dient een ontwerp van de productstructuur te worden gemaakt met de keuzemogelijkheden hierbij. Vanuit deze opzet kan een inrichting van het ERP systeem plaatsvinden. Dit dient grondig met verschillende testcases (situaties, ordersoorten/varianten) te worden beproefd. De betrokken medewerkers dienen te worden opgeleid en de data dienen voor de nieuwe situatie te worden aangepast/gevuld. daarna kan de nieuwe AtO opzet in gebruik worden genomen.
Het informatiepakket bestaat uit:
Een compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen.