Wat is business proces management (bpm)
Alle ERP begrippen uitgelegd
Vind direct het ERP systeem voor jouw bedrijf
Business process management (BPM) omvat de strategieën en technieken die worden gebruikt om bedrijfsprocessen te begrijpen, te verbeteren en te automatiseren. BPM ziet processen als middelen op zich en streeft ernaar deze te verbeteren. Enterprise BPM-software werkt daarom om de bedrijfsprocessen van een organisatie te organiseren, beheren en automatiseren. Dit systeem bereikt dit door gebruikers een proces modelleringstool te bieden om workflows te ontwerpen en te bewerken. Doormiddel van procesmodellering kunnen gebruikers procesbeschrijvingen opnemen om anderen te informeren over wat er tijdens het proces precies gebeurt. Wanneer ERP en BPM worden gebruikt, hebben ze nagenoeg dezelfde functie. De manier waarop is echter anders. Waar ERP voornamelijk gebruik maakt van, veelal standaard , modellen en functies om tot een configuratie voor een bedrijfsinrichting te komen, is BPM specifieker, meer op maat te maken, en kan het dus beter worden gebruikt voor het organiseren van specifieke bedrijfsprocessen. Soms is dit ook binnen ERP aanwezig, maar dit zijn dan wel vaak de duurdere systemen.
BPM en ERP kunnen echter ook samen gebruikt worden. Indien BPM in combinatie met ERP wordt gebruikt ontstaat de mogelijkheid om vanuit procesmodellen direct binnen ERP de vertaalslag te maken naar de configuratie van ERP functie die hierbij benodigd zijn. Dit bespaart vaak veel tijd bij de inrichting van een (groot) ERP systeem. Kortom, als ERP en BPM goed geïntegreerd zijn, kunnen de twee elkaar aanvullen door de gaten op te vullen en een versnelling bij de inrichting te realiseren. Als u ze samen uitvoert, krijgt u het beste van twee werelden. U beschikt over geautomatiseerd procesbeheer dat het gebruik van resources bewaakt en taken toewijst, terwijl u ook al uw gegevens opslaat in een centrale database.
BPM bestaat uit vijf stappen, namelijk ontwerpen, modelleren, uitvoeren, analyseren, optimaliseren. Het ontwerpen behelst vaak het beschrijven van de processtappen en hun onderlinge relatie, de beschrijving van de output van een proces, en het signaal op basis waarvan het volgende proces start/stopt. Het modelleren maakt dit enerzijds visueel (middels blokjes en pijltjes) en anderzijds kan de relatie naar de ERP functie worden aangebracht. Het systeem heeft vaak mogelijkheden om dit geheel op consistentie te checken. Bij de uitvoering wordt het procesmodel omgezet naar de ERP functies en getest. Op basis van testen en analyseren kan het proces dan verder ingericht en geoptimaliseerd worden.
Het informatiepakket bestaat uit:
Een compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen.