Wat is s&op (sales & operations planning)
Alle ERP begrippen uitgelegd
Vind direct het ERP systeem voor jouw bedrijf
Sales and Operations Planning (S&OP) is een proces om het aanbod van een fabrikant beter af te stemmen op de vraag door de verkoopafdeling te laten samenwerken met de operationele afdeling om één enkel productieplan op te stellen. Het bredere doel is om de dagelijkse activiteiten af te stemmen op de bedrijfsstrategie. In de praktijk nemen andere afdelingen die nauw betrokken zijn bij de vraag- en aanbodzijde van de vergelijking doorgaans deel aan S&OP, zoals marketing, inkoop, productie, transport en financiën. Door integratie met het ERP-systeem is het mogelijk om real-time informatie uit verschillende bronnen te gebruiken om een holistisch beeld van het bedrijf te geven. Ook kunnen rapporten worden opgesteld van belangrijke gegevens zoals brutomarge of cashflow. Daarnaast zijn er simulaties mogelijk met geselecteerde KPI’s, om zo ‘what-if’ situaties te creëren en te kijken wat hiervan de effecten zullen zijn. Als laatst is er analyse van complexe gegevens mogelijk, en biedt het ondersteuning voor het veilig uitwisselen van vertrouwelijke gegevens.
S&OP brengt een aantal voordelen met zich mee binnen ERP. S&OP maakt het verbeteren van de nauwkeurigheid van de prognoses mogelijk. Hiernaast kan S&OP de voorraadkosten verlagen, wat op zijn beurt het werkkapitaal kan stimuleren door minder geld vast te leggen in voorraden. S&OP kan ook de omzet en het marktaandeel verhogen door de effectiviteit van nieuwe producten en marketinginitiatieven te verbeteren. De verbeterde tijdige leveringen die mogelijk worden gemaakt door S&OP kunnen leiden tot een grotere klanttevredenheid en de verdere voordelen die daaruit voortvloeien, zoals een hogere omzet. Betere zichtbaarheid in verkoop, marketing, operations en financiële gegevens is een ander voordeel dat door S&OP-voorstanders wordt aangeprezen. Bovendien kan het gebruik van gespecialiseerde S&OP-software om het proces te automatiseren de planningscycli verkorten, waardoor de arbeidskosten dalen en de productiviteit toeneemt, aangezien de werknemers worden verlost van het omslachtige, vaak handmatige werk dat gepaard gaat met het opstellen van prognoses en het samenwerken aan een eengemaakt plan.
Het proces van S&OP binnen ERP bestaat uit meerdere processen. Allereerst dient er data te worden verzameld op een aantal sleutelfactoren. Vervolgens wordt er een planning gemaakt over de geschatte vraag, op basis van analyses en voorspellingen uit het ERP-systeem. Hierna wordt er een productieplanning gemaakt, waarin de capaciteit van distributie en productie wordt beoordeeld. De vierde stap uit het proces bestaat uit het afstemmen van de vraag- en productieplanning op elkaar, op basis van de financiële doelstellingen. Als laatst wordt er een plan opgesteld door het S&OP-team, en wordt dit plan goedgekeurd of aangepast door de eindverantwoordelijke.
Het informatiepakket bestaat uit:
Een compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen.