Wat is pim (product information management)
Alle ERP begrippen uitgelegd
Vind direct het ERP systeem voor jouw bedrijf
Product Information Management (PIM) fungeert als centraal knooppunt voor alle productinformatie die wordt verkregen uit verschillende bronnen, zoals CRM, ERP, WMS, dataleveranciers, interne systemen en externe instanties. Het is zijn taak om gegevens te verzamelen, te consolideren, te verrijken en te verspreiden. Het is verbonden met verschillende outputkanalen (mobiele apps, websites, native apps, marktplaatsen, smart devices, etc.). PIM verzamelt onder andere informatie over productspecificaties, productlevenscyclusinformatie, technische specificaties, digitale activa, rich media, product meta data en informatie verzameld uit elke interne of externe bron of afdeling die gerelateerd is aan de organisatie. Deze informatie wordt vervolgens verspreid naar elk contactpunt met de klant. Het PIM-platform maakt het voor bedrijven mogelijk om steeds consistenter, efficiënter en conformer te worden door een naadloze stroom van betrouwbare productinformatie, van productie tot toeleveringsketen tot markt en uiteindelijk tot bij de klant.
Het implementeren van een PIM-systeem heeft een aantal voordelen. Door het elimineren van handmatige en repetitieve taken in het gehele ecosysteem van de onderneming, helpt PIM producten snel op de markt te brengen voor onmiddellijk rendement. Daarnaast kunnen ondernemingen zorgen voor koopcontinuïteit op alle klantcontactpunten, door consistente productinformatie te distribueren via elk mogelijk kanaal. Ook zorgt het door middel van automatisering, het overbruggen van silo’s, integratie tussen systemen voor een verlaging in benodigde bedrijfsmiddelen, en dus ook in kosten. Ook is er als gevolg van het PIM-systeem een verbeterde klantervaring (CX), gepersonaliseerde verkoop en productbeschikbaarheid op elk moment. Hiermee wordt klantloyaliteit gestimuleerd, wat vaak resulteert in een hogere gemiddelde orderwaarde en customer lifetime value.
ERP- en PIM-systemen kunnen perfect op elkaar aansluiten. ERP-systemen omvatten talrijke informatiepunten over meerdere bronnen binnen een onderneming, zoals logistiek, producten, klanten, beschikbaarheid van voorraad, locatie van magazijnen en prijzen. Ze zijn gebouwd om voorraden van producten bij te houden, hun beweging binnen de organisatie totdat ze worden verkocht. Een ERP heeft een heel andere manier van kijken naar producten, namelijk op een gecommercialiseerde manier, waarbij marketing en verkoop op een flauwe manier worden bekeken. Marketing, aan de andere kant, zoekt voortdurend naar levendige productbeschrijvingen en beeldmateriaal om producten aantrekkelijk te maken. Het is precies dit gat dat door PIM wordt opgevuld. Een PIM-systeem neemt productinformatie uit een ERP-systeem (en verschillende andere systemen) en verrijkt die zodat ze geschikt is voor marketing en verkoop. Met andere woorden, in tegenstelling tot ERP, dat gegevens vanuit een relationeel perspectief bekijkt, bekijkt PIM productinformatie vanuit een marketinglens, zodat beschrijvende, rijke productinformatie aan de klant wordt gepresenteerd in boeiende marketingcampagnes en -communicatie. Dat is de reden waarom ERP’s en PIM’s elkaar feilloos aanvullen.
Het informatiepakket bestaat uit:
Een compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen.