Wat is batchregistratie
Alle ERP begrippen uitgelegd
Vind direct het ERP systeem voor jouw bedrijf
Een batch is een beheersbare productgroep die gelijktijdig binnen één processtap wordt geproduceerd. Batchregistratie geeft uitgebreide toegang tot de volledige geschiedenis en specificaties van een batch. Het is mogelijk om zelf te kiezen welke artikelen in aanmerking komen voor partijregistratie, soms is dit wettelijk bepaald.
Men wil in een ERP Systeem aangeven of batchregistratie verplicht is. Je kunt bijvoorbeeld het volgende vastleggen:
Een aantal bedrijven krijgt artikelen in batches. Hiermee wordt bedoeld (grote) levering van artikelen uit dezelfde categorie. Wanneer een batch wordt geregistreerd, worden de historie en specificaties automatisch opgeslagen in het ERP wanneer deze in het magazijn aankomt.
Door batches te monitoren kunnen alle afdelingen of partners met één druk op de knop op de hoogte worden gehouden van de status van een batch. In deze benadering kan een vertegenwoordiger een klant duidelijk adviseren over de status van een bestelling of de specifieke locatie ervan.
Hierdoor is partijregistratie meestal verweven met magazijnbeheer. Op deze manier kan een bedrijf zijn huidige voorraad bijhouden. Batchregistratie is met name cruciaal voor ERP-systemen die zijn ontworpen voor de voedings- en farmaceutische industrie. Deze bedrijven moeten een heel precies idee hebben van wanneer de houdbaarheidsdatum van elke batch is. Ook zullen zij naar verwachting series en batches zowel binnen als buiten de organisatie kunnen volgen, nog meer dan andere bedrijven.
Je kunt dan denken aan kwaliteitscontroles van voeding. Hierbij gaat het om het vastleggen van de eerste melding naar opvolging, monitoring tot en met het afsluiten van bijvoorbeeld klachten. Een correcte batchregistratie maakt het inzicht in welke producten zich waar in de keten bevinden actueel. Hierdoor kan een onverhoopte terugroepactie efficiënt en effectief plaatvinden.
Het informatiepakket bestaat uit:
Een compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen.