Wat is inkoopraamcontracten
Alle ERP begrippen uitgelegd
Vind direct het ERP systeem voor jouw bedrijf
Een raamcontract of anders gezegd raamovereenkomst, is een contract tussen een leverancier en een klant voor het leveren van een bepaald artikel of een bepaalde dienst, binnen een vooraf afgesproken kader. Dit wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven die enorme hoeveelheden van een product nodig hebben, maar vooraf nog niet goed kunnen inschatten om hoeveel producten het zal gaan. Hierdoor kan er geen contract worden opgesteld met de exacte specificaties. Ook gaat het hierbij vaak over meerdere toekomstige orders, die nader bepaald dienen te worden. Om toch een overeenkomst te hebben waaraan beide partijen gebonden zijn, wordt er in zulke gevallen een raamcontract opgesteld. In het ERP systeem wordt er bij het invoeren van een order automatisch gedetecteerd of het om een raamcontract gaat. Hierop staan dus de normale specificaties beschreven, met uitzondering van de hoeveelheid artikelen. Wel staat er een minimum aantal artikelen die besteld dienen te worden beschreven.
Het voordeel van raamcontracten is dat er vooraf geen exacte order hoeveelheid aangegeven hoeft te worden, wanneer dit nog niet ingeschat kan worden. Binnen ERP kunnen raamcontracten eenvoudig en snel afgehandeld worden, door het gebruik van EDI-communicatie. Hierdoor kan de progressie van de contracten in realtime worden gecheckt en kunnen alle raamcontracten in een centrale plek worden opgeslagen en beheerd. Hiernaast kunnen er binnen ERP meerdere lospunten worden toegevoegd, en wordt er ook gedacht aan transport hoeveelheden. Dit is voornamelijk nuttig in bijvoorbeeld de automobielindustrie.
Het informatiepakket bestaat uit:
Een compleet handboek met duidelijk stappenplan voor selectie en implementatie van ERP systemen. De functies, kosten, voor- en nadelen.